Dit selvværd bliver skabt tidligt i dit liv, og er summen af den kærlighed, opmærksomhed…
Dårligt selvværd? Få et mere nuanceret selvbillede
Dårligt selvværd kan livet igennem påvirkes positivt. Derfor er dårligt selvværd ikke en konstant uforanderlig størrelse, som vi bare må følges med resten af livet. Mindfulness er en metode til at øge selvværdet og at acceptere sig selv med en kærlig og omsorgsfuld holdning.
Herunder kan du få tip til, hvordan du kommer i gang med at styrke dit selvværd.
Hvorfor dårligt selvværd
Dårligt selvværd kan hænge sammen med en tendens til en generel negativ evaluerende holdning til sig selv, og en vedvarende uhensigtsmæssig sammenligning a ens værd i forhold til andre mennesker. Selvværdet kan også blive ekstra udfordret, i perioder af ens liv, hvis man for eksempel bliver sygemeldt pga. stress eller anden længerevarende sygdom, hvis man får konstateret en kronisk lidelse der medfører nedsat arbejdsevne, ved en skilsmisse, fyring, sorg over et menneske som man har været nært knyttet til osv. Forskellige livsomvæltninger, som kan medføre en følelse af afmagt, håbløshed og værditab.
I de forskellige tilfælde kan man have opbygget et urealistisk negativt selvbillede, hvor man holder en generel kritisk og hård dialog med sig selv. Og måske er hverdagen også præget af overdreven bekymring, selvkontrol og en perfektionisme, som er helt umulig at leve op til.
Gennem mindfulness meditation arbejder man hen mod, at selvværdet bliver uafhængigt af ydre faktorer såsom; udseende, økonomi, titler, diplomer mv. Gennem mindfulness meditation åbner man i stedet op til et righoldig indre, så dårligt selvværd skridt for skridt transformeres og overtages af en sundt og balanceret selvværdsfølelse.
Mindfulness beroliger dårligt selvværd og løfter humøret
Når man arbejder med mindfulness meditation, undersøger man ikke hvorfor man har et lavt selvværd eller en dårlig selvtillid. Man går i stedet ind og arbejder med de ofte urealistiske negative tanker, ugavnlige følelser og ubehagelige kropsfornemmelser som er tilknyttet et lavt selvværd. For eksempel kan negative tanker om sig selv fører til kropsligt ubehag, som så igen forværre de uhensigtsmæssige tanker osv.
Nogle mennesker vil også gerne vide, hvorfor de har et dårligt selvværd, og her er af mindfulness og samtaleterapi en stærk kombination.
Dårligt selvværd kan aktivere negative og selvkritiske tanker og omvendt. Så det skaber let en ond cirkel af tanker og følelser, der kan løbe over i katastrofetanker, hvis du ikke ved, hvordan det skal brydes.
At træne mindfulnss meditation skaber en øget opmærksomhed, der gør dig bedre i stand til at bryde cirklen. Mindfulness er dertil en gavnlig metode til at arbejde med tilstanden af dårligt selvværd, så den efterhånden kan afvikles. Læs også om Hvad er mindfulness:
En anden vigtig mindfulness meditation, når man arbejder med lavt selvværd er en meditation på kærlig venlighed. Denne meditation er en del af en meget virksom praksis kaldet de 4 Brahmavihara. Meditationen på kærlig venlighed er det første trin af de fire.
Mindfulness Meditationen fører til et mere nuanceret og positivt selvbillede, og kan virke både opløftende og beroligende på samme tid. Meditationen er en værdifuld hjælp til at ændre selvkritiske tankemønstre og i det hele taget, hvis man ønsker at føle sig godt tilpas med sig selv (og andre).
Sådan kommer du i gang med at ændre dårligt selvværd
Vil du seriøst ind og arbejde med dårligt selvværd, er det en god ide at få hjælp gennem et individuelt forløb med mindfulness og samtaleterapi.
Har du mod på at begynde alene, vil jeg anbefale at du laver åndedrætsmeditation og meditation på kærlig venlighed hver dag. Du kan downloade en gratis guidet meditation her på siden eller du kan meditere i stilhed. Du finder instruktion til en åndedrætsmeditation her.
Hvis du vælger at sidde i stilhed, giver det dig rig mulighed for at observere din vejrtrækning og hvad der ellers er til stede af tanker, sansninger, følelser og sindsstemninger. Bliver du opmærksom på fordømmende tanker om dig selv eller en følelse af mindreværd eller dårligt selvværd, er det vigtig at møde det med accept og medfølelse. Når du møder dig selv med forståelse, vil det lindre ubehaget frem for at du eksempelvis undertrykker og afviser ubehaget.
Herunder er en kort og enkel instruktion, så du kan komme i gang med det samme.
Meditationen består af fire fraser, som du kan gentage igen og igen lige så mange gange du ønsker. Fraserne kan ændres, hvis du finder andre ord, der giver bedre mening. Det er vigtig at ordene er generelle. Dvs. at de er lige så meningsfulde for dig, som for andre mennesker.
For at få den bedste effekt af meditationen, kan du ønske de samme ord for alle kategorier. Det er ikke så effektfuldt kun at ønske det for dig selv. Er du på egen hånd, så undgå at ønske det for en ægtefælle eller en afdød. Effekten af meditationen er bedst, hvis ordene menes helhjerte, så det ikke bare bliver en mekanisk strøm af ord. Du kan repetere fraserne så mange gange du ønsker.
Sæt dig godt til rette, som til en almindelig åndedrætsmeditation Og mærk dit åndedræt i nogle minutter eller mere. Se evt. mere udførlig instruktion på åndedrætsmeditation her.
Du kan starte med at tænke på en primær kær person. En person, som har været venlig, omsorgsfuld over for dig eller som har set dig som den du er. Er det svært at komme i tanke om en person, kan du også vælge for eksempel et kæledyr. Derefter kan du stille inde i dig selv sige:
Jeg ønsker at vedkommende må være tryg
at vedkommende må være glad,
at vedkommende må være fri for lidelse
og at vedkommende må leve i fred
Gentag fraserne så mange gange du ønsker. Herefter kan du ønske det samme for dig selv. Det kan måske i starten være svært at ønske det samme for dig selv, men over tid vil det ændre sig. Sig nu stille inden i dig selv:
Jeg ønsker at være tryg
Jeg ønsker at være glad
Jeg ønsker at være fri for lidelse
Jeg ønsker at leve i fred
Det er også godt at ønske det samme for personer, som du måske har et anstrengt forhold til. Du kan evt. tænke på, at alle mennesker egentligt bare ønsker at være lykkelige. Se om du kan ønske det samme for denne person. Sig stille inde i dig selv:
Jeg ønsker at vedkommende må være tryg
at vedkommende må være glad,
at vedkommende må være fri for lidelse
og at vedkommende må leve i fred
Til sidst kan du vende tilbage til den primære kære person du valgte. Afslut meditationen ved at mærke dit åndedræt et par minutter eller mere.
Instruktionen er den mest enkle form, men kan udvides og ændres, så den passer til den enkelte person og situation.
På mine mindfulness kurser går jeg mere i dybden med meditationen på kærlig venlighed og udleverer desuden en guidet meditation på lyd. Rigtig mange af mine deltagere bliver meget glade for denne mindfulness meditation på kærlig venlighed.
Der er flere muligheder for at deltage på et mindfulness kursus. Du kan deltage på Online Mindfulness eller på et mindfulness kursus, hvor du møder personlig frem, og sidder over for de andre deltagere.
• Læs også artiklen: Få bedre selvværd: Undgå at sammenligne dig med andre!
This Post Has 0 Comments