skip to Main Content

Styrk dit selvværd – og find ind til glæden og kærligheden igen

Dit selvværd bliver skabt tidligt i dit liv, og er summen af den kærlighed, opmærksomhed og respekt, du oplever igennem dine helt unge år.

At vokse op med en følelse af at være ”en del af flokken” og med en oplevelse af altid at have en tryg havn at søge ly i, er så vigtig for os som mennesker. Vokser vi op i den følelse, vil det betyde rigtig meget for den måde, vi kommer til at opfatte os selv resten af livet. Vi vil få en grundlæggende indre ro og en følelse af at høre til et sted. Af at være noget for nogen. Men får du kun kærligheden, opmærksomheden og respekten i mindre grad, så påvirker det dit selvværd negativt.

Heldigvis kan du opbygge et stærkt selvværd som voksen, hvis du ikke fik det med dig i din opvækst.

Kan du tage imod andres kærlighed?

Når selvværdet er reduceret, holder vi op med at være os selv, vi tilpasser os andre og bliver afhængige af andres hengivenhed for at mærke, at vi har værdi som menneske. Vi søger at fylde hjertet med glæde og kærlighed, men ved vi ikke, hvor og hvordan vi skal løsne op og opnå det, så kommer vi til at lide i stedet for.

Det værste er næsten, at selvom du rent faktisk ér elsket af dine omgivelser senere i livet, så kan det være vanskeligt at tro på kærligheden og . være i stand til at tage imod den, hvis du er vokset op med en mangel på samme. Dermed skabes hurtigt en ond cirkel, som kun forværres over tid. Men lad mig skynde mig at sige, at den onde cirkel kan brydes med den rigtige hjælp.

Den forkerte vej til styrket selvværd

Mange prøver at søge udad efter noget, der kan opbygge selvværdet. Vi leder måske efter det hos andre mennesker, gennem arbejde, motion, mad, alkohol eller shopping.

Måske søger vi også at føle os elskede gennem andre, som vi føler en stærk tilknytning til. Men er balancen skæv, og kan vi ikke være alene og adskilte fra dem, bliver det blot en usund form for afhængighed, der skaber uro, stress og angst.

Mange søger anerkendelse i den ydre verden, og glemmer måske at kigge indad. Det er helt naturligt, for det er smerteligt at mærke et hjerte, der higer efter kærlighed og anerkendelse. Men at fortsætte den ydre søgen bliver i sidste ende den største smerte.

 

Kom på plads i dig selv og stå stærkere i forholdet til andre 

Et spirituelt mindfulness og meditationsforløb 

en vej indad til styrket selvværd

Løsningen på et lavt selvværd er da heller ikke at finde udenfor dig selv. I stedet må du lære at kigge indad, og opbygge dit selvværd indefra. Du skal lære, at du er god nok, og at du er værd at elske – helt som du er. Måske lyder det banalt, men det er dét, alting drejer sig rundt om.

I flere østerlandske livsfilosofier bruger man billedet af et vandløb som metafor for balancen i krop og sind.

Når det klare vand strømmer frit gennem vandløbet, er det tegn på sund livsenergi, hvor sindet er klart, og kroppen føles levende og vibrerende.

Men bremses det frit løbende vand af en dæmning, så kommer vandet og livsenergien til at stå stille. Efterhånden bliver det uklart, og snavs ophober sig på det blokerede sted.

Det samme gælder for os mennesker.

Hvis dit indre bliver blokeret af ophobede spændinger, tvivl, stress, utilstrækkelighed eller forkerthed, så kan vi nok så meget forsøge at styrke selvværdet ved at lede udenfor os selv. Det vil ikke få livsenergien til at strømme frit igen.

Spirituel forståelse af selvværd

I den spirituelle del af mindfulness, er nøglen til et stabilt selvværd at opdage gamle negative narrativer og selvfortællinger om dig selv. Det er i virkeligheden de fortællinger, der holder liv i følelsen af at være mindre værd end andre, forkert eller ikke god nok. Men du er præcist lige så meget værd som alle andre.

Når du kan mærke det og forstår det helt ind i dit hjerte, så kan den dybe glæde af blot at være til få lov til at brede sig.

Faktisk er det en fantastisk følelse blot at kunne være nærværende med sig selv – sådan fuldstændigt at kunne hvile i dig selv – sammen med andre i familien, med vennerne, på jobbet og andre du møder på din vej.

I buddhismen er det det, vi forstår som selvaccept. En dyb tilfredshed med at være den du er. At kunne sætte sunde grænser, der hverken skader dig selv eller dem, som du sætter grænser for, men tvært imod skabe mere harmoni og glæde omkring dig.

Styrk dit selvværd og kom på plads i dig selv

At føle dig godt tilpas i dig selv – med alt hvad det indebære – kommer gennem egenomsorg, indlevelsesevne, øget bevidsthed og forståelse af dine følelser og reaktioner, så du kan nå frem til en indre styrke og en accept af, at du er god nok, præcis som du er. Når du forstår dig selv helt inderst inde, kan du bedre forstå andre og grobunden for dybe relationer er skabt.

Lad os tage en snak om, jeg kan hjælpe dig

Bestil gratis afklaringssamtale 

 

Kom på plads i dig selv her 

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag