Skip to content
Hvad er mindfulness?

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er blevet meget populært i Danmark, som en effektiv modvægt til en travl hverdag. Mange spørger mig derfor hvad er mindfulness egentligt? Herunder har jeg skrevet lidt om, hvor mindfulness kommer fra, hvad mindfulness er, og hvorfor du med fordel kan integrere mindfulness i din hverdag.

Hvor stammer mindfulness fra?

Mange mennesker tror, at mindfulness meditation er en ny metode til at håndterer vores moderne tids udfordringer såsom stress, udbrændthed, depression, angst mv., men faktisk er det en meget gammel og velgennemprøvet metode. Mindfulness stammer oprindeligt fra buddhismen, og er mere end 2500 år gammel. Der er forskellige traditioner inden for buddhismen, men den tradition som mindfulness her i vesten bygger på, er hovedsageligt Vipassana i Teravada-traditionen. Sproget som Buddha talte var Pali, og de gamle skrifter er oversat til engelsk.

Buddhismen er i dag hovedsageligt udbredt i østen i lande som Indien, Thailand, Burma m.fl., men bliver også praktiseret i vesten. Fx har vi på Djursland her i Danmark et buddhistisk center, Gomde, hvor der bliver afholdt mindfulness-retreats for både helt almindelige mindfulness-interesserede og mindfulness-instruktører. Ifølge Buddhismen føre jagten på evig ungdom og lykke samt forsøg på at undgå forandringer til varig smerte og lidelse. Gennem meditation kan du give dit sind dets frihed, og bl.a. udvikle accept, taknemmelighed samt almen godhed og medfølelse over for dig selv og andre mennesker.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er en færdighed, som skal trænes på lige fod med f.eks. at spille et instrument eller løbe et marathon. Mindfulness-træningen består af mindfulness meditation enten siddende, liggende, stående eller gående.

Mindfulness er at være bevidst opmærksom, på at acceptere det der er. Færdigheden er at være tilstede lige nu og her, og at observere tankestrømmen, kropslige sansninger, følelser, indtryk og impulser. Og alle disse observationer kan man lære at møde med venlighed, accept og en ikke-evaluerende holdning. Altså, at observerer det hele uden at dømme. Eller sagt med andre ord – ikke at gøre et stort nummer ud af det. Fx er tristhed bare et øjebliks tristhed, og gør man ikke et stort nummer ud af det, vil det passere, og en ny følelse vil opstå.

Som eksempel kan du blive opmærksom på, at tanker bare er tanker og ikke nødvendigvis en gyldig sandhed. Tanker om fortiden er fx bare tanker i nuet om fortiden. Og bekymringer om fremtiden er bare bekymrende tanker i nuet om fremtiden.

Gennem mindfulness meditation kan man lære sig selv bedre at kende og bliver mere bevidst, om hvordan man har det, og hvad man har behov for. Altså, det modsatte af at køre på autopilot og være åndsfraværende. Når man lære sig selv bedre at kende, vil man naturligt blive bedre til virkeligt at se andre mennesker, som de er. Derigennem udvikler du en naturlig omsorg for dig selv og for andre mennesker, som gør det lettere og mere glædesfyldt at være sammen i både privat og arbejdsmæssige sammenhænge.

Mindfulness MBSR

MBSR står for Mindfulness Baseret Stress Reduktion og er et 8-ugers sekulært mindfulness program, som blev udviklet af Dr. Jon Kabat-Zinn i 1979, USA (se blogindlæg: https://liselottetrujillo.dk/jon-kabat-zinn-mindfulness-danmark/ ).

Programmet bygger på mindfulness meditation fra buddhismen og yogierne, men på kurset undervises der i et vestligt-videnskabeligt, stresspsykologisk perspektiv. Det er veldokumenteret at MBSR, kan modvirke stress, depression, angst, kroniske smerter og andre kroniske lidelser. I Danmark forsker Lone Overby Fjordback, Overlæge og PhD på Center for Mindfulness på Århus Universitet, i mindfulness.

Hvorfor mindfulness?

Ved at være bevidst, nærværende i nuet med en accepterende, venlig og ikke dømmende holdning til dig selv, andre og dét der er, vil du opleve at livet bliver meget lettere og mere glædesfyldt. Du træner din koncentration, så du får overblik og indre stilhed til at tage flere fornuftige beslutninger.

Gennem træningen af sindet, bliver du meget bedre i stand til at kontrollerer dine tanker og følelser, så de ikke kontrollere dig.

Mindfulness er at leve et bevidst liv, hvor det er dig, der tager de valg, du ønsker. Du vælger selv med din frie vilje, hvor du vil hen i dit liv. Det betyder, at du kan skabe en hverdag med meningsfyldt indhold, og som derved kan føre til større taknemmelighed, selv for de små ting i livet.

Andre fordel ved mindfulness

 • Mindfulness meditation kræver ikke noget særligt udstyr, og det kan trænes hvor som helst.
 • Mindfulness er en væremåde, som kan integreres i din hverdag i de daglige gøremål.
 • Med mindfulness meditation  holder du dig selv i form mentalt, selvom du bliver ældre.
 • Du oplever måske også, at det du troede var glædesfyldt, faktisk er fuldt af kvaler, men at du kan hente glæden op fra nye kilder.

 

 

Læs også:

Hvad er meditation og hvorfor skal jeg meditere?

Mindfulness MBSR kurset over 8 uger

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 2 Comments

  1. Hej Anna

   jeg skrev den i begyndelsen af 2015, og den er stadig tidsvarende, fordi mindfulness oprindeligt stammer fra Buddhismen og er mere end 2.500 år gammel.

   Har du kommentarer til artiklen, så skriv dem endeligt til mig.

   Kærligst Lise Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag