Gratis meditation herunder får du en gratis meditation, der styrker din mentale sundhed, din koncentration…
Stres og vejrtrækningsbesvær hænger sammen – her er 2 enkle øvelser
Vejrtrækningsbesvær hænger ofte sammen med stress, og din vejrtrækning kan være et godt målebånd for, om du er stresset i større eller mindre grad. Dertil er kvaliteten af din vejrtrækning vigtig for, at du i det hele taget kan føle dig godt tilpas, finde ro og slappe af.
Stress og vejrtrækningsbesvær øger desuden mængden af ufrugtbare tanker.Og netop tankemylder er en af årsagerne til at mange mennesker opsøger min hjælp.
Når vejrtrækningen bliver mere afslappet og rolig,vil du også selv føle mere ro og tryghed indeni, og spontane lykkestunder vil opstå, når du mindst forventer det.
Så tag endeligt din vejrtrækning alvorligt.
hvis du ikke oplever egentlig vejrtrækningsbesvær, men føler dig stresset, kan du også roligt læse videre, fordi en bedre og mere bevidst vejrtrækning kan være med til at reducere stress og få nervesystemet til at falde til ro.
Herunder får du 2 enkle øvelser, som du kan tage i brug med det samme.
Øvelse 1:
Hvad kan stresse dig og give dig vejrtrækningsbesvær?
Du kender måske allerede årsagen til, at du ikke kan trække vejret ordentligt, og at du føler dig stresset. Der er dog sjældent kun en enkelt årsag til det. Det er ofte en kombination af flere ting.
For nogle er det hovedsageligt tanker, følelser og relationer, der udløser stressen, mens det for andre fx kan være arbejdspres, skilsmisse, sygdom og lignende. Hvad der stresser den ene, stresser ikke nødvendigvis den anden. Alligevel vil jeg dog sige, at tanker og følelser altid er involveret i stress på et eller andet plan.
Det kan derfor være svært at få det fulde overblik over, hvad der stresser os, men prøv at lave denne lille øvelse. Den vil give dig en god fornemmelse af, hvad der er på spil:
Læg mærke til din vejrtrækning i løbet af dagen.
I hvilke situationer holder du vejret eller trækker maven ind?
Er det dér, at du føler dig presset, mister overblikket, får hjertebanken eller bliver nervøs?
Fik du ny viden om dig selv?
Hvordan stress og vejrtrækningsbesvær hænger sammen
Daglig eller langvarig stress skaber spændinger i åndedrætsmuskulaturen, så det besværliggør vejrtrækningen. Og omvendt vil vejrtrækningsbesvær påvirke stress-responsen i kroppen negativt. Det ene gør altså det andet værre, og omvendt. Derfor kan det hurtigt udvikle sig til en ond cirkel, hvis ikke du griber ind.
Hvor højt stressniveauet er, kan du almindeligvis måle på kvaliteten af din vejrtrækning. Normalt trækker vi vejret 12-15 gange i minuttet, når vi sidder stille på fx en stol. Men jo flere gange i minuttet, jo mere stresset vil du typisk være.
Det er dog ret almindeligt, at det er lavere end de 12-15 gange i minuttet, hvis du jævnligt mediterer og arbejder med dit åndedræt.
Det er også derfor, at meditation reducerer stress og giver ro. Den meditative måde at trække vejret på, sænker åndedrætsfrekvensen, hjerterytmen og pulsen. Men ikke nok med det, så reducerer den afslappede vejrtrækning altså også stress-niveauet.
Når det sker, vil du hurtigt opleve, at du bliver mere glad, mere rolig og bedre til at håndtere svære situationer klogt.
Øvelse 2:
Enkel vejrtræknings-øvelse der reducerer stress
Dybe vejrtrækninger reducerer stress, og får nervesystemet til at slappe mere af. Det giver mere ilt til hele kroppen, og giver mere energi.
Denne øvelse kan du lave, hvor som helst du sidder, ligger eller står:
- Hold din ryg lige, så åndedrætsmuskulaturen har god plads.
- Tag 20 dybe vejrtrækninger. De skal være så dybe, at maven skal føles udspilet, når du gør det.
- På de første 10 skal du fokusere mest på indåndingen, så du virkeligt mærker hver eneste indånding.
- På de sidste 10 vejrtrækninger skal du fokusere på udåndingen, og få en fornemmelse af, at du tømmer lungerne fuldstændigt for luft.
- Gentag gerne så mange gange, som du synes.
Hvornår har jeg brug for hjælp?
Der kan være tidspunkter i vores liv, hvor vi ikke selv kan bryde et mønster, men har brug for hjælp.
Nogle gange kan mellemgulvet føles helt hårdt og blokeret, og der skal i dette tilfælde ofte tages fat i det, der ligger bag vejrtræningsbesværet for at få det godt igen.
Skriv endelig et spørgsmål herunder eller kontakt mig, så tager vi en snak om, hvad du har brug for.
Kærligst Lise Lotte
Er det negative tanker, der påvirker din stress og vejrtrækning, så se her
Oplever du tankemylder? Se hvad du kan gøre her
Hej Lise Lotte.
Håber det er ok jeg skriver.
Jeg skriver fordi jeg har store problemer med min vejrtrækning. Det føles som om at der står en med en fod på min brystkasse. Jeg har skal sådan kæmpe for at trække vejret og har svært ved at hente det nede fra maven.
Er blevet undersøgt for nærmest alt af lægerne.
For 2 år siden tog min bedste ven sit liv. For et år siden mødes jeg med hans forældre for første gang.
Da jeg kom hjem om aften, var første dag hvor jeg havde svært ved at trække vejet.
Mit spørgsmål går på om du tror det kunne være årsagen til mine vejrtræknings problemer?
På forhånd tak
Martin
Kære Martin
Først og fremmest sender jeg min største medfølelse til dig over tabet af din ven.
Det lyder temmelig ubehageligt, som du har det. Jeg er glad for at høre, at du har søgt læge. Det er altid vigtigt først at få tjekket dit helbred, hvis du har mistanke om, at der er noget galt.
Det er selvfølgelig svært at sige præcist, hvad det kan være, men det er ret almindeligt, at åndedrættet bliver spændt og lukker af til mellemgulvet og den nederste del af maven, når der er svære følelser, der har brug for at blive taget sig af.
Følelser kan være så smertefulde, at det kan være nødvendigt for en tid, at der lukkes af for dem, og det kan kroppen delvist gøre gennem åndedrættet. Men over tid er det gavnligt at få taget kærligt hånd om dem, da de ellers kan begrænse vores livsglæde og livsudfoldelse.
Umiddelbart kunne det godt virke som om, at din fornemmelse om, at det begyndte eller udviklede sig efter, at du havde talt om din ven med hans familie. Hvis det er tilfældet, vil jeg ikke anbefale dig at tvinge din vejrtrækning igennem, da det kan åbne lidt for hurtigt. Derimod fornemmer jeg, at du vil få glæde af at opsøge en psykoterapeut, der kan hjælpe dig psykologisk med at håndtere det, som har lukket af for åndedrættet og få løsnet spændingen i brystet.
Når mennesker kommer hos mig med lignende problematikker, vil jeg inddrage åndedrættet som en del af terapien og følelseshåndteringen. Men det skal ske i det rette tempo, så smerten ikke forværres.
Jeg håber, at mit svar kan være til hjælp for dig.
De bedste ønsker
lise Lotte
Jeg har nogle vejrtrækningsproblemer som er kommet og gået hele mit liv (er 38) Da jeg var yngre blev jeg tjekket i hoved og røv, uden at der er fundet noget, så min konklusion er, at det jeg har må være psykisk, for jo mere jeg tænker over det eller bekymrer mig, jo værre er det. Normalt kan der gå år imellem at det kommer, men på den seneste tid har jeg lidt meget af det, og det varer i flere måneder ad gangen, hvor jeg føler at jeg ikke kan få luft nok. Jeg oplever det ved, at jeg hele tiden har et behov for at tage dybe indåndinger men jeg er selvfølgelig ikke i stand til at tage dybe indåndinger hver andet øjeblik. Jeg kan samtidig mærke at min vejrtrækning er meget overfladisk, og kun ligger oppe i brystet. Jeg får altså ikke trukket vejret helt ned i maven, og når jeg forsøger, så er det som om der slet ikke er plads i maven til at jeg kan gøre det. Jeg føler ikke at jeg er stresset, men er ofte angst for at fejle alt muligt alvorligt, og tror lidt at det er der det kommer af :/ Når jeg har det, er det i hvert fald meget belastende, for man går ikke og tænker på andet end den vejrtrækning. Om natten når jeg sover er der intet, og det er der heller ikke hvis jeg bliver afledt af noget, så det er lidt i en ond cirkel jeg er havnet, hvor jeg desværre fokuserer lidt for meget på den vejrtrækning, så den bliver et problem.
Kære Jeanette
Tak for at fortælle om dine oplevelser med din vejrtrækning. Det lyder som om, du har en god fornemmelse af, hvad der er på spil.
Som du selv beskriver, så er angst et normalt eksempel på, at det kan være svært at trække vejret ordentlig igennem. Det har blandt andet den funktion, at det er mindre ubehageligt at mærke symptomer på angst eller andet ubehag. Vi forsøger så at sige, at lukke ned for angst eller ubehag ved ubevidst at hæve åndedrættet fra dybt i maven og til det mere overfladiske i brystkassen.
Over tid er et overfladisk åndedræt dog problematisk – dels fordi kroppen ikke udveksler ilt og kuldioxid i et balanceret forhold, hvilket stresser kroppen yderligere. Dels vil vi typisk tænke mere negativt om åndedrættet, som du allerede beskriver, og det øger stres/angst-beredskabet i kroppen. Altså kan vi let komme ind i en ond cirkel.
Mindfulness er en metode, der effektfuldt kan bryde den onde cirkel fx ved vejrtrækningsproblemer, stress, angst, negative tanker osv. Metoden virker ved at vi lærer at håndtere det, der opstår i nu’et med venlighed og uden at forsøge at kontrollere det.
En ting som jeg her vil fremhæve er at være venlig over for det, som du oplever i din krop. Venlighed i sig selv kan skabe uvurderlige positive forandringer.
Kroppen vil nemlig altid forsøge at fortælle dig, hvis den er på vej ud af balance.
Måske meditere du allerede, og ellers vil jeg anbefale dig at prøve det af. Jeg har flere gratis meditationer her på siden, som du frit kan gøre brug af.
Mange gode ønsker
Lise Lotte
Hej Martin, Jeanette og Lise Lotte.
Jeg har læst denne tråd med stor interesse. Jeg kan især nikke genkendende til dine vanskeligheder med at få ordentlig luft i perioder Jeanette. Jeg har selv haft det præcis sådan i lange perioder af mit liv. Jeg er 53 og har aldrig tidligere mødt eller hørt om nogen, som har det som jeg. Bare det at læse om det, er befriende. Det er svært at gå med uden at nogen rigtig forstår, hvad man forsøger at beskrive. Men jeg er 100% sikker på at jeg ved præcis, hvad du oplever.
Lægerne forstår ikke, hvad jeg selv forsøger at beskrive som ‘lufthunger’. Ligesom om man har holdt vejret og bare virkelig trænger til en dyb vejrtrækning. Det er en spænding, som opbygges i mellemgulvet hele tiden. Og så bliver det en slags tvangstanke, så man gør det hele tiden – og til sidst kan man ikke opnå den lettende følelse, man ellers kan få ved at gøre det. Fordi det er som om, luften ikke når ned. Jeg har det nu sådan at det er nærmest kronisk igennem 7-8 måneder, hvor det ikke giver slip, som det ellers altid har gjort før.
Jeg har læst Lise Lottes svar med interesse og jeg er meget interesseret i at blive kontaktet og få hjælp til at forstå, hvad der kan hjælpe med at ‘slukke’ for det.
Kære Magdalene
Tak for at bidrage til tråden om vejrtrækningsbesvær.
Du er bestemt ikke den eneste som fortæller, at du ikke rigtig er blevet forstået hos din læge. Men det kommer sig nok af, at så længe det ikke er sygdom, så ligger det uden for lægens område. Der er nok ikke så mange læger, der har vejrtrækning som speciale.
Din beskrivelse af, hvordan det kan opleves er meget rammende for mange af de mennesker, som jeg møder og hjælper.
Og ja, det er temmelig ubehageligt ikke at kunne trække vejret ordentligt. Det kan virkeligt (negativt) fylde meget i tankerne og bevidstheden, hvilket ofte kan være blevet en stor del af problemet. Det ved jeg, fordi jeg oplevede noget lignende for mange år siden efter et langt sygdomsforløb.
Derfor ved jeg også hvor befriende det er at kunne trække vejret frit. En fri vejrtrækning giver afslapning og skaber ro og et frit sind.
Du er meget velkommen til at booke en gratis afklaringssamtale her på siden, hvis du vil høre om jeg kan hjælpe dig.
Kærligst Lise Lotte
Hej 🙂
Har haft stress/angst igennem 10 år nu. Og de sidste par mdr. er det som om jeg hyperventilerer/holder vejret og så pludselig bliver svimmel og tænker shit, jeg har ikke trukket vejret(det har siddet rigtigt meget i kroppen i mange år, som spændinger) det er så slemt, at jeg faktisk ikke ved om nu om jeg har søvnapnø, fordi jeg vågner op både om natten eller blot til en middagslur, med galoperende hjerte, og som om jeg har holdt vejret. Og hvis jeg er lige ved at falde i søvn, kan jeg sommetider vågne op, lige inden jeg falder i søvn, og sådan skulle hive efter vejret. Kan stress gøre/give de samme symptomer som ved søvnapnø?(har tænkt mig at jeg skal undersøges ved øre, næse Hals læge)
På forhånd tak!
Mvh.
Maria
Kære Maria
Først og fremmest er det en god ide at tage kontakt til din læge, så du kan få undersøgt, om der er tale om søvnabnø.
Når det er sagt, så kan stress og angstsymptomer godt ligne symptomer på søvnabnø – i den forstand, at man kan vågne pludseligt med trang til at hive efter vejret – især hvis nervesystemet er meget belastet.
Generelt vil stress og angst gennem lang tid gøre os mere sårbare overfor selv små belastninger, fordi vejrtrækningskvaliteten bliver dårligere og dermed kan komme til at vedligeholde/forværre tilstanden af stress og angst.
At arbejde med din vejrtrækning kan derfor være et rigtig godt redskab til at bryde med belastningen i dit nervesystem, sænke angstniveauet og gøre dig mere robust over for ydre belastninger i din hverdag.
Åndedrættet og en god vejrtrækningskvalitet har nemlig uhyre stor indflydelse på den generelle velvære og livskvalitet.
Hvis du føler dig fortrolig med det, kan du til en start selv arbejde med at forbedre din vejrtrækning, eller evt. finde en der både ved noget om angst og vejrtrækningen.
Ønsker det bedste – Kærligst Lise Lotte
Hej Lise Lotte
Jeg finder det utroligt interessant at læse med i dette kommentarspor og kan genkende meget af det, der bliver beskrevet! Jeg er en ung kvinde på 22 år, der se sidste to år har oplevet en følelse af, at jeg ikke kan trække vejret ordentlig ned i maven – som om der er en klods nede i maven som jeg ikke kan komme forbi. Det spænder helt vildt meget op nede i den nederste del af maven og har gjort det i et par år nu. Jeg har lige været igennem et langt forløb med en depression og er delvist ude på den anden side, men kæmper stadig med den hårde/knude i maven. Den får mig til at tvivle på mange ting – mig selv, mine relationer (både veninder, kæreste) og min boligsituation. Det er meget frustrerende, fordi jeg egentlig føler, at jeg er et godt sted. 😌 Den hårde fornemmelse i maven startede, da jeg var i et forhold med min ekskæreste og jeg troede at jeg ved at slå op med ham, at så ville den forsvinde, men det gjorde den bare ikke, og nu sætter den bare en stopper for mange gode ting i mit liv nu. Håber min skriv giver mening!
God sommer!
Hilsen Katrine
Hej Katrine
Det giver bestemt god mening det, som du beskriver.
Der er så mange mennesker, der har vejrtrækningsproblemer på grund af stress, ubalancerede følelser, overtænkning og alt muligt andet. Desværre er der måske næsten lige så mange, som tror, at de er de eneste der har det sådan. Det er de ikke. Det er desværre meget normalt.
Heldigvis kan vi alle lære at trække vejret på en dyb rolig og ubesværet måde, hvilket giver de bedste betingelser for at have det godt både fysisk og psykisk.
tusind tak for dit bidrag til tråden – og rigtig god sommer til dig.
Kærligst Lise Lotte
Jeg har fået det sådan at går ind i forretning eller køre bil kan jeg holde vejret. Så bliver svimmel . Det er meget ubehageligt.. kan føle skal holde ved noget for ikke dejse om.
Kan det være angst/stress.
V.h jørn
Kære Jørn
Stress og angst kan vi have i forskellige grader – lige fra let nervøsitet/ængstelse og til angst der fuldstændigt overtager styringen.
Og selvom det er få oplysninger jeg får, så kan det godt lyde som nogle af de klassiske symptomer på stress/ angst.
Er det angstsymptomer vil du blandt andet også opleve hjertebanken, øget varme- eller svedfornemmelse og katastrofetanker.
Åndedrættet er et af de afgørende redskaber til at bryde angst og stress-symptomer, og kan du spotte præcist der, hvor du begynder at holde på vejret, kan du med gavn fokusere på at tage dybe og rolige vejrtrækninger, så du ikke når at blive svimmel.
Du kan også overveje, om det vil være godt for dig at opsøge en der kan hjælpe dig. Alt for mange mennesker går for længe med et problem, som tager på livskvaliteten.
Mange gode tanker herfra
Lise Lotte
Hej Lise Lotte
Jeg oplever fortiden at det er rigtig svært at trække vejret, det føles lige som om at mine lunger er lukket sammen og jeg må derfor trække vejret meget kun i brystkassen, ud over det har jeg samtidig en sitren i hele kroppen som gør mig meget nervøs for om der skulle være noget alvorligt i vejen. Jeg har for nylig fået konstateret angst og special sygdoms angst. Tanke mylder og hovedpine er hverdag for mig og har stået på de sidste 3-4 måneder. Hjertebanken oplever specialt om aften inden senge tid.
Mvh
Diana den bekymret
Hej Diana,
Det kan godt lyde som symptomerne på angst eller stress. Jeg har mange i psykoterapi hos mig, som har lignende symptomer.
Det vil i tilfælde af enten stress eller angst være gavnligt at arbejde med åndedrættet, fordi en dyb, roligt og uhindret vejrtrækning i sig selv kan medvirke til at dæmpe symptomer på stress, angst og nogle af de symptomer, som du nævner her.
MEN…
Det vil jeg virkeligt anbefale dig at få hjælp til, da det sandsynligvis vil være en dårlig ide at tvinge din vejrtrækning igennem. Måske er der nogle følelser, som der skal arbejdes med sideløbende.
Jeg håber du finder en god vej.
Kærligst Lise Lotte
Hej
Jeg har nu i 8 dage haft svært ved at trække vejret. Lægen siger det ikke er lungebetændelse da jeg hverken har feber eller hoste/forkølet. Jeg finder det bare svært at tro at man kan have konstant svært ved at trække vejret i så mange dage i streg? Det er svært at sove og svært at lave noget fordi det er så belastende. Kan det være tegn på stress? Jeg har en uro i kroppen også, men vejrtrækningen bekymre mig mest. Hvad kan jeg gøre? 🙁
Mvh Sandra
Hej Sandra,
Hej Sandra,
Jeg får lyst til først at spørge dig, om du mon har haft en stressende episode eller belastende tid lige inden vejrtrækningsproblemerne begyndte?
Kvaliteten af vores vejrtrækning reagere nemlig på både indre og ydre påvirkninger. Dertil kan det også forværre vejrtrækningsproblemet, hvis du bliver bange for, hvorfor mon du ikke kan trække vejret ordentligt. Det lyder måske umiddelbart mærkeligt, men negative tanker om det, vi oplever i kroppen forværre det. Og den forværrede vejrtrækning kan så igen udløse en masse bange tanker om, hvorfor… Det bliver altså ofte en ond cirkel.
Du kan prøve følgende:
Forsøg at stoppe dine tanker om dit åndedræt – altså om det er godt eller skidt. Derefter kan du undersøge/blive mere nysgerrig på, hvad du egentligt oplever i form af sansninger osv.
Undersøg hvordan det mærkes, hvor dit åndedræt bevæger maven, brystet eller mellemgulvet. Når det ned til navlen eller forbliver dit åndedræt i brystkassen?
Går du lidt bag om åndedrættet, kan du evt. undersøge, hvilke følelser, som evt. begrænser vejrtrækningen. Mange af dem, som jeg hjælper har nemlig i de fleste tilfælde bestemte følelser, der påvirker deres åndedræt negativt.
Når du bruger nysgerrigheden/undersøgelsen af dine sanseoplevelser, vil de ofte kunne træde i stedet for fordømmelsen, hvilket kan afslappe vejrtrækningen/følelserne positivt.
Jeg håber, at det kan hjælpe dig på vej i en god retning.
De bedste ønsker herfra
Lise Lotte