skip to Main Content
Kvinde har negative tanker om sig selv

Stop negative tanker der kører i ring – 3 redskaber til dig

Negative tanker har det med at udvikle sig. En ellers uskyldig tanke kan gribe om sig, og blive til en uendelig strøm  af tanker. Hurtigt og ofte vil de begynde at køre i ring og fylde mere og mere. Hvis ikke noget stopper tankerne, kan de ende med at dræne al din glæde og energi.

Negative tanker skaber negative følelser og dertil påvirker de også dit forhold til andre mennesker, og i det hele taget den måde du oplever verden på.

Når de negative tanker begynder at tage over, er det utroligt ubehageligt, for det negative kan gennemsyre alt, du tænker og gør. Men heldigvis er det muligt at forandre – også selvom dine tanker fortæller dig noget andet.

At tænke negativt er en vane – og vaner kan ændres

En skilsmisse, konflikter, sygdom eller andre kriser kan nogle gange kaste os ud i udfordringer, der er større, end du er i stand til at håndtere. Frygt, angst, frustration, sorg eller andre svære følelser kan være starten til, at de negative tanker begynder at myldre frem.

Negative tanker kan også udspringe af en livshistorie, som har præget dit verdenssyn på en måde, der vedligeholder det negative tankemønster, og som gør det ekstra svært at slippe.

Når du tænker en negativ tanke og gentager den mange gange, så bliver det lettere at tænke negativt næste gang. Det bliver altså til en vane at tænke negativt. Samtidig er vanen selvforstærkende, så den er vigtig at stoppe og komme af med. Den fører ikke et godt sted hen, og du vil ikke få det bedre af at holde dig selv fast i det negative tankemønster.

Så jo tidligere du sætter ind, des bedre er det.

Vi kan imidlertid ikke undertrykke de negative tanker, men vi kan træne vores hjerne og sind gennem mindfulness, så de svækkes. Så glade og positive tanker i stedet kan få lov til at vokse.

Træner du fx mindfulness struktureret i 8 uger, vil forbindelsen til negative tanker svækkes, og samtidig vil området for kreativitet og glæde vokse. Tankerne bliver mere positive, og du begynder at kunne se muligheder fremfor begrænsninger. Hjernen og sindstilstanden forandrer sig – og tankerne følger med.

Stress og negative tanker hænger tæt sammen

Stress og negative tanker hænger tæt sammen, og skaber let en ond cirkel. Negative tanker skaber stress, og omvendt. Derfor er det vigtig at håndtere tankerne og den stress, som de forårsager.

Hvis du er stresset, så vil du ofte blive låst fast i en tanke om, at du ikke gør det godt nok.

Tankerne vil måske fortælle dig, at du er bagefter, og pisker dig hårdt fremad for at nå i mål. Men negative tanker bliver sjældent tilfredse.  Og den medfølelse, som du ellers har allermest brug for, hvis kroppen er træt og udmattet, bliver gemt helt væk, og de signaler, som din krop sender til dig, bliver ofte overhørt.

Men det, din krop fortæller dig, er vigtigt, og derfor skal du lytte. Det kan du bare ikke, hvis negative tanker som fx ”Jeg er ikke god nok” bliver ved at køre rundt i hovedet på dig. Derfor er det vigtigt at få jaget de negative tanker på flugt, og hér er mindfulness et godt redskab.

Prøv selv de 3 gratis mindfulness øvelser her eller få en gratis afklaringssamtale og hør om jeg kan hjælpe dig her

Negative tanker påvirker dine følelser

Når vi har glade tanker, har vi også behagelige følelser som glæde, entusiasme og kærlighed. Og omvendt vil vi opleve følelserne vrede, tristhed og angst, hvis tankerne er negative.
Det går altså begge veje. Følelser påvirker også tankerne.
Vores følelser er vigtige, fordi de giver os retning i livet. Vores krop er vigtig, fordi den sender os signaler, når noget ikke er i balance. Derimod kan vi ikke altid stole på sandhedsværdien af negative tanker. Derfor er kroppen og følelserne et vigtigt redskab til at bryde med et negativt tankemønster.

Har du svært ved at skelne mellem tanker og følelser, så er det helt normalt. Men det kan du lære. Det hjælper jeg mange med i mine individuelle sessioner.

Tankerne bestemmer dit verdenssyn

Vi handler ofte i forlængelse af tankerne, så hvis de fx fortæller dig:

  • At du ikke er god nok i forhold til andre
  • At det ikke er særlig interessant at være sammen med dig.
  • At du ikke kan gøre noget rigtigt

… Så mister du helt naturligt troen på dig selv, og modet til at gøre de ting, du har lyst til. Du bliver afholdt fra at finde retning i livet.

Det betyder, at du måske ikke tør at gå helhjertet ind i kontakten til dine relationer. Du trækker dig, eller sætter måske en beskyttelse op, der ikke tillader andre at komme ind.

Men det er ikke dig, der er noget galt med. Det er blot de negative tanker, der har fået lov til at vokse. En vane, som du skal have brudt med, så glæden kan vokse igen.

 

Se også:

Kom på plads i dig selv – og stå stærkere i forholdet til andre 

Et spirituelt mindfulness og meditationsforløb 

3 redskaber du kan bruge med det samme.

1. Taknemmelighed

Længes du efter at finde ro, at blive mere tilfreds og at dine tanker giver dig god energi? Så er det værd at bruge tid på taknemmelighedsøvelsen.

Forskning på fx University of California viser nemlig at mennesker, der er taknemmelige, generelt opnår en større livstilfredshed.

Taknemmelighedsøvelsen tvinger din opmærksomhed til at finde positive ting i dit liv, så fokus flyttes væk fra de negative tanker. Samtidig svækker du de negative tankers omfang, fordi de bliver overtaget af de positive taknemmelighedstanker. Det betyder at det bliver lettere at tænke positivt næste gang.

Du vil også opdage, at der er langt flere ting at være taknemmelig over, end du måske lige havde forestillet dig. Hvis du bliver ved med at gentage øvelsen, vil du opdage, at de positive tanker kommer lettere til dig og mere spontant.

2. Fjern det, der vedligeholder negative tanker

Omgås du mennesker, der er negativt indstillet eller er du i grupper på de sociale medier, hvor tonen er negativ, kritiserende og fordømmende? Så er det altid godt at kigge det lidt efter i sømmene.

Gør det dig gladere på sigt at bevare disse relationer, eller bliver tankerne mere negative?

Nyhedsstrømmen er også ofte fyldt med krig, vold og negativitet, så det er også en fordel at begrænse det. Læs hellere end humoristisk bog, der får dig til at grine.

Mange af vores vaner bliver nemlig vedligeholdt i vores sociale liv, og dermed fastholdes de negative tankers indflydelse. Derfor er det vigtigt at fjerne den dårlige indflydelse, så du kan bryde med vanen.

3. Åndedrætsmeditation

En helt enkel åndedrætsmeditation, hvor du fokuserer på dit åndedræt, dæmper tankemylder og dermed også de negative tanker.

Forskning viser, at den har markant positiv virkning på tanker, følelser og kreativitet.

Brug min enkle åndedrætsmeditation for begyndere her 

Jeg håber, at mine redskaber gør en forskel for dig.

 

Vil du høre, om jeg kan hjælpe dig, så

book gratis afklaringssamtale 

Kærligst Lise Lotte

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag