skip to Main Content
træt og ukoncentreret kvinde med stress og vejrtrækningsbesvær

Stres og vejrtrækningsbesvær hænger sammen – her er 2 enkle øvelser

Vejrtrækningsbesvær hænger ofte sammen med stress, og din vejrtrækning kan være et godt målebånd for, om du er stresset i større eller mindre grad. Dertil er kvaliteten af din vejrtrækning vigtig for, at du i det hele taget kan føle dig godt tilpas, finde ro og slappe af.

Stress og vejrtrækningsbesvær øger desuden mængden af ufrugtbare tanker.Og netop tankemylder er en af årsagerne til at mange mennesker opsøger min hjælp.

Når vejrtrækningen bliver mere afslappet og rolig,vil du også selv føle mere ro og tryghed indeni, og spontane lykkestunder vil opstå, når du mindst forventer det.

Så tag endeligt din vejrtrækning alvorligt.

hvis du ikke oplever egentlig vejrtrækningsbesvær, men føler dig stresset, kan du også roligt læse videre, fordi en bedre og mere bevidst vejrtrækning kan være med til at reducere stress og få nervesystemet til at falde til ro.

 

Herunder får du 2 enkle øvelser, som du kan tage i brug med det samme.

Øvelse 1: 

Hvad kan stresse dig og give dig vejrtrækningsbesvær?

Du kender måske allerede årsagen til, at du ikke kan trække vejret ordentligt, og at du føler dig stresset. Der er dog sjældent kun en enkelt årsag til det. Det er ofte en kombination af flere ting.

For nogle er det hovedsageligt tanker, følelser og relationer, der udløser stressen, mens det for andre fx kan være arbejdspres, skilsmisse, sygdom og lignende. Hvad der stresser den ene, stresser ikke nødvendigvis den anden. Alligevel vil jeg dog sige, at tanker og følelser altid er involveret i stress på et eller andet plan.

Det kan derfor være svært at få det fulde overblik over, hvad der stresser os, men prøv at lave denne lille øvelse. Den vil give dig en god fornemmelse af, hvad der er på spil:

Læg mærke til din vejrtrækning i løbet af dagen.

I hvilke situationer holder du vejret eller trækker maven ind?

Er det dér, at du føler dig presset, mister overblikket, får hjertebanken eller bliver nervøs?

Fik du ny viden om dig selv?

Hvordan stress og vejrtrækningsbesvær hænger sammen

Daglig eller langvarig stress skaber spændinger i åndedrætsmuskulaturen, så det besværliggør vejrtrækningen. Og omvendt vil vejrtrækningsbesvær påvirke stress-responsen i kroppen negativt. Det ene gør altså det andet værre, og omvendt. Derfor kan det hurtigt udvikle sig til en ond cirkel, hvis ikke du griber ind.

Hvor højt stressniveauet er, kan du almindeligvis måle på kvaliteten af din vejrtrækning. Normalt trækker vi vejret 12-15 gange i minuttet, når vi sidder stille på fx en stol. Men jo flere gange i minuttet, jo mere stresset vil du typisk være.

Det er dog ret almindeligt, at det er lavere end de 12-15 gange i minuttet, hvis du jævnligt mediterer og arbejder med dit åndedræt.

Det er også derfor, at meditation reducerer stress og giver ro. Den meditative måde at trække vejret på, sænker åndedrætsfrekvensen, hjerterytmen og pulsen. Men ikke nok med det, så reducerer den afslappede  vejrtrækning altså også stress-niveauet.

Når det sker, vil du hurtigt opleve, at du bliver mere glad, mere rolig og bedre til at håndtere svære situationer klogt.

Øvelse 2:

Enkel vejrtræknings-øvelse der reducerer stress

Dybe vejrtrækninger reducerer stress, og får nervesystemet til at slappe mere af. Det giver mere ilt til hele kroppen, og giver mere energi.

Denne øvelse kan du lave, hvor som helst du sidder, ligger eller står:

 • Hold din ryg lige, så åndedrætsmuskulaturen har god plads.
 • Tag 20 dybe vejrtrækninger. De skal være så dybe, at maven skal føles udspilet, når du gør det.
 • På de første 10 skal du fokusere mest på indåndingen, så du virkeligt mærker hver eneste indånding.
 • På de sidste 10 vejrtrækninger skal du fokusere på udåndingen, og få en fornemmelse af, at du tømmer lungerne fuldstændigt for luft.
 • Gentag gerne så mange gange, som du synes.

 

Hvornår har jeg brug for hjælp?

Der kan være tidspunkter i vores liv, hvor vi ikke selv kan bryde et mønster, men har brug for hjælp.

Nogle gange kan mellemgulvet føles helt hårdt og blokeret, og der skal i dette tilfælde ofte tages fat i det, der ligger bag vejrtræningsbesværet for at få det godt igen.

Skriv endelig et spørgsmål herunder eller kontakt mig, så tager vi en snak om, hvad du har brug for.

Kærligst Lise Lotte

 

Er det negative tanker, der påvirker din stress og vejrtrækning, så se her

Oplever du tankemylder? Se hvad du kan gøre her 

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 4 Comments

 1. Hej Lise Lotte.
  Håber det er ok jeg skriver.

  Jeg skriver fordi jeg har store problemer med min vejrtrækning. Det føles som om at der står en med en fod på min brystkasse. Jeg har skal sådan kæmpe for at trække vejret og har svært ved at hente det nede fra maven.
  Er blevet undersøgt for nærmest alt af lægerne.
  For 2 år siden tog min bedste ven sit liv. For et år siden mødes jeg med hans forældre for første gang.
  Da jeg kom hjem om aften, var første dag hvor jeg havde svært ved at trække vejet.
  Mit spørgsmål går på om du tror det kunne være årsagen til mine vejrtræknings problemer?
  På forhånd tak
  Martin

  1. Kære Martin

   Først og fremmest sender jeg min største medfølelse til dig over tabet af din ven.

   Det lyder temmelig ubehageligt, som du har det. Jeg er glad for at høre, at du har søgt læge. Det er altid vigtigt først at få tjekket dit helbred, hvis du har mistanke om, at der er noget galt.

   Det er selvfølgelig svært at sige præcist, hvad det kan være, men det er ret almindeligt, at åndedrættet bliver spændt og lukker af til mellemgulvet og den nederste del af maven, når der er svære følelser, der har brug for at blive taget sig af.
   Følelser kan være så smertefulde, at det kan være nødvendigt for en tid, at der lukkes af for dem, og det kan kroppen delvist gøre gennem åndedrættet. Men over tid er det gavnligt at få taget kærligt hånd om dem, da de ellers kan begrænse vores livsglæde og livsudfoldelse.

   Umiddelbart kunne det godt virke som om, at din fornemmelse om, at det begyndte eller udviklede sig efter, at du havde talt om din ven med hans familie. Hvis det er tilfældet, vil jeg ikke anbefale dig at tvinge din vejrtrækning igennem, da det kan åbne lidt for hurtigt. Derimod fornemmer jeg, at du vil få glæde af at opsøge en psykoterapeut, der kan hjælpe dig psykologisk med at håndtere det, som har lukket af for åndedrættet og få løsnet spændingen i brystet.

   Når mennesker kommer hos mig med lignende problematikker, vil jeg inddrage åndedrættet som en del af terapien og følelseshåndteringen. Men det skal ske i det rette tempo, så smerten ikke forværres.

   Jeg håber, at mit svar kan være til hjælp for dig.

   De bedste ønsker
   lise Lotte

 2. Jeg har nogle vejrtrækningsproblemer som er kommet og gået hele mit liv (er 38) Da jeg var yngre blev jeg tjekket i hoved og røv, uden at der er fundet noget, så min konklusion er, at det jeg har må være psykisk, for jo mere jeg tænker over det eller bekymrer mig, jo værre er det. Normalt kan der gå år imellem at det kommer, men på den seneste tid har jeg lidt meget af det, og det varer i flere måneder ad gangen, hvor jeg føler at jeg ikke kan få luft nok. Jeg oplever det ved, at jeg hele tiden har et behov for at tage dybe indåndinger men jeg er selvfølgelig ikke i stand til at tage dybe indåndinger hver andet øjeblik. Jeg kan samtidig mærke at min vejrtrækning er meget overfladisk, og kun ligger oppe i brystet. Jeg får altså ikke trukket vejret helt ned i maven, og når jeg forsøger, så er det som om der slet ikke er plads i maven til at jeg kan gøre det. Jeg føler ikke at jeg er stresset, men er ofte angst for at fejle alt muligt alvorligt, og tror lidt at det er der det kommer af :/ Når jeg har det, er det i hvert fald meget belastende, for man går ikke og tænker på andet end den vejrtrækning. Om natten når jeg sover er der intet, og det er der heller ikke hvis jeg bliver afledt af noget, så det er lidt i en ond cirkel jeg er havnet, hvor jeg desværre fokuserer lidt for meget på den vejrtrækning, så den bliver et problem.

  1. Kære Jeanette

   Tak for at fortælle om dine oplevelser med din vejrtrækning. Det lyder som om, du har en god fornemmelse af, hvad der er på spil.
   Som du selv beskriver, så er angst et normalt eksempel på, at det kan være svært at trække vejret ordentlig igennem. Det har blandt andet den funktion, at det er mindre ubehageligt at mærke symptomer på angst eller andet ubehag. Vi forsøger så at sige, at lukke ned for angst eller ubehag ved ubevidst at hæve åndedrættet fra dybt i maven og til det mere overfladiske i brystkassen.
   Over tid er et overfladisk åndedræt dog problematisk – dels fordi kroppen ikke udveksler ilt og kuldioxid i et balanceret forhold, hvilket stresser kroppen yderligere. Dels vil vi typisk tænke mere negativt om åndedrættet, som du allerede beskriver, og det øger stres/angst-beredskabet i kroppen. Altså kan vi let komme ind i en ond cirkel.
   Mindfulness er en metode, der effektfuldt kan bryde den onde cirkel fx ved vejrtrækningsproblemer, stress, angst, negative tanker osv. Metoden virker ved at vi lærer at håndtere det, der opstår i nu’et med venlighed og uden at forsøge at kontrollere det.
   En ting som jeg her vil fremhæve er at være venlig over for det, som du oplever i din krop. Venlighed i sig selv kan skabe uvurderlige positive forandringer.
   Kroppen vil nemlig altid forsøge at fortælle dig, hvis den er på vej ud af balance.

   Måske meditere du allerede, og ellers vil jeg anbefale dig at prøve det af. Jeg har flere gratis meditationer her på siden, som du frit kan gøre brug af.

   Mange gode ønsker
   Lise Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag