Skip to content
Terapi for mænd i naturen

Terapi for mænd • bliv mentalt stærkere og tag kloge valg

I min konsultation kommer der flere og flere mænd, der søger professionel hjælp til at ændre et problem og positivt optimere sig selv både privat og på jobbet.

Men desværre oplever jeg også, at nogle mænd forbinder terapi med noget negativt, og får dermed ikke søgt hjælp i tide. Det kan der være en kulturel forklaring på, fordi der måske før i tiden har ligget en diskurs om, at terapi for mænd er at vise svaghed og at mænd selv burde kunne klare deres problemer. Mænd græder jo ikke.

Men den diskurs holder ikke længere.

I dag er der hos flere og flere mænd snarer en indre fordømmelse, hvis de ikke gør noget ved de udfordringer, de møder gennem livet. De ønsker også at passe på sig selv, og sine nære relationer.

Så jeg vil snarere sige, at det i dag er et tegn på styrke, når mænd opsøger hjælp.

 

Hvad skal mænd i terapi have hjælp til?

Der er selvfølgelig forskellige årsager til, at mænd opsøger min hjælp. Nogle er stressede, har angst, søvnproblemer eller en irriterende uro i kroppen, som gør, at de ikke kan slappe af. De kan også have svært ved at koncentrere sig og føler, at de ikke performer godt nok på deres arbejde. Tit kan denne frustration smitte af på privatlivet.

Andre er ensomme, har det svært med relationerne eller føler sig alene efter en skilsmisse. En stor del af disse har brug for at lære deres følelser bedre at kende, og håndtere tankerne klogt.

Nogle mænd kommer også for at have en at tale med og få stillet lige de spørgsmål, der giver klarhed og retning til at komme bedre fremad igen. Jeg kalder det kloge samtaler.

Men der er ingen regel for, hvad man kan arbejde med i terapien. Så hvis du føler, at der er noget i dit liv, der udfordrer dig, så overvej at booke en afklarende samtale, hvor vi kan finde ud af, om det er noget, terapi kan hjælpe dig med.

 

Book gratis afklaringssamtale her  

 

Hvad er terapi for mænd?

Essensen af terapi for mænd og kvinder er stort set den samme. Så man kan ikke sige, at der er en særlig terapiform kun for mænd eller kun for kvinder. Men i terapi for mænd er samtalerne ofte meget forskellige.

Mange mænd er løsningsorienterede og er begejstrede for at få konkrete redskaber, som de kan øve sig på mellem sessionerne. Dertil oplever jeg faktisk også, at de i høj grad virkeligt øver sig.

Konkrete beviser og forklaringer på, hvorfor de har det, som de har det, bliver også tit efterlyst.

Derfor gør jeg ofte meget ud af netop det konkrete, når jeg har mænd i terapi. Det kan være gennem klart definerede øvelser, gennem en forklaringsmodel, en test eller andet. Det kommer helt an på, hvad der vil give mening og fremdrift for den enkelte.

Grundlæggende handler psykoterapien om at skabe et indre komplet landkort, som giver overblik over den enkeltes ressourcer og de problemstillinger, der forhindrer dem i at folde sig ud.

Jo mere du kender dit landkort, jo flere handlemuligheder får du at gøre godt med.

 

Mænd er eminente til at fokusere

Som udgangspunkt oplever jeg, at mænd er virkelig gode til at fokusere. Det kan både være en fordel og en ulempe.

Ulempen er, at evnen til at fokusere betyder, at man kan tvinge sig selv til at fokusere på noget andet og mere behageligt end problemet. Så træder problemet i baggrunden. Sådan føles det i hvert fald for en stund.

Dette ”andet og mere behagelige” er tit noget, hvor man føler, at man slapper af og ikke tænker på problemet. Det kan være ekstremsport, hvor man presser sig så hårdt, at man nærmest føler sig tanketom. Det kan være sex. Alkohol eller stoffer. Det kan være en intens dyrkelse af en bestemt hobby, eller skiftende hobbys.

Man kan altså opmærksomhedsmæssigt fjerne sig fra et problem midlertidigt ved at lade sig opsluge af noget andet. Mange mænd benytter netop den metode mellem job og privatliv. Er der problemer i privaten, begraver man sig i arbejde. Er der problemer på arbejdet, begraver man sig i noget privat.

Så bliver evnen til at fokusere brugt på at flygte fra det egentlige problem, og det siger sig selv, at det er en ulempe, da problemer sjældent forsvinder, og ofte vil de hen ad vejen dukke op igen med tiltagende styrke.

Lad mig dog nævne, at det hele ofte foregår ubevidst.

 

Fordele ved at kunne fokusere

Fordelen ved at kunne fokusere skarpt er til gengæld, at mænd ofte er dygtige til at kunne gå ind og ud af opgaver. De kan fokusere på dér, hvor de er lige nu – uden at alle mulige andre tanker kommer ind og afbryder. Mænd er også gode til at fordybe sig i en opgave, og kan til tider blive helt opslugt. Nogle gange måske endda for opslugt, og det er hér, det er vigtigt at bevare overblikket, så man ikke får fordybet sig så meget, at det bliver på bekostning af alt andet.

Måske tager det mænd lidt længere tid at erkende et problem, men når de så går i terapi, så sker der virkeligt noget ret hurtigt.

Der er mænds fokuseringsevne en stor hjælp.

 

Tanker og bekymringer

Negative tanker og bekymringstanker er en del af de fleste problematikker.

Overdreven tankeaktivitet giver mental rastløshed og kropslig uro. Mange mænd håndterer det ved at fokusere på aktiviteter eller motion, der giver en eller anden form for tanketomhed. Men når de så slapper af med familien eller lægger sig til at sove, kommer tankerne væltende.

At slukke tankerne gennem aktivitet er godt i øjeblikket, men på sigt er det en uhensigtsmæssig måde at slukke tankerne på. Ofte leder det til overpræstation, overdreven motion osv., fordi man forsøger at flygte fra tankerne og problemerne, sådan som det også er beskrevet i afsnittet herover.

For at konkretisere hvor mange timer mænd ofte bruger på negative tanker, altså at bekymre sig, lavede jeg forleden en udregning med en ung mand, der går i terapi hos mig.

Det blev lidt af en øjenåbner.

Vi talte timerne om dagen, og gangede dem op til årlige bekymringstid.

Vi kom frem til 728 timer om året!

Det er naturligvis et estimat. Men følelsen af at bruge så mange timer på det sætter bekymrings-spildtiden i perspektiv.

Hvad ville du bruge 728 flere timer til om året? Tænk et øjeblik lige over det.

 

Mange mænd føler sig splittede

Jeg oplever, at et stort antal mænd føler sig splittede mellem mange dilemmaer.

  • Mellem jobbet og privatlivet.
  • Mellem at opsøge hjælp til et problem eller klare det selv.
  • Mellem karrieren, vennerne og familien.
  • Mellem egen drømme og familiens drømme.
  • Mellem deres egen forestilling om at være en rigtig mand, og den person de i virkeligheden er

Mange ønsker virkelig at være alle steder lige meget, og tilgodese alt og alle – og dertil helst også noget tid til at være i sig selv. Men det er svært at navigere i, og stort set umuligt at nå det hele på én gang.

I terapien arbejder vi derfor ofte med at blive i stand til at mærke efter, hvad der er vigtigt lige nu. Med at mestre balancen mellem nærværet i øjeblikket og impulsen til at komme fremad og videre, yde noget og skabe noget.

 

Hvad får du ud af at gå i terapi?

Mænd er ofte skeptiske, når de første gang kommer i terapi.

De vil helst klare deres udfordringer selv, og nogle ser det som et nederlag at skulle søge professionel hjælp.

Men min erfaring er, at vi som mennesker let kan køre fast i det samme spor og derfor låses fast i de samme udfordringer og problematikker. De kloge svar kommer først til os, når nogen rykker os væk fra det spor, vi har gravet os selv ned i. Så kan vi pludselig se på det hele med nye øjne og fra andre vinkler.

Jeg spørger ind imellem de mænd, jeg har i terapi, om hvad de får ud af det. Her vil kvinder tit komme med rosende ord med det samme, hvor mænd derimod vejer for og imod og analyserer meget, inden de svarer.

Langt de fleste fortæller, at de allerede efter første eller anden session kan mærke, at terapi gør en forskel. De føler sig bedre tilpas – dog uden måske præcist at kunne sætte en finger på, hvad der er sket.

Det åbner for mange positive samtaler, og mest af alt, så fortæller de, at det er så meningsgivende for dem, at de har fået et frirum, hvor de kan dele tanker og dilemmaer, som de ikke har turdet før. Det er igen den der gamle diskurs om, at mænd helst skal klare sine problemer selv, og den har ærlig talt ødelagt så meget for så mange.

Det store problem med tanken om, at man skal klare problemerne selv, er jo først og fremmest at problemerne sjældent bliver løst.

Samtidig er det hårdt at sidde fast i et problem – og mindst lige så hårdt at blive ved at benægte et problem, som faktisk er reelt. Det trækker enormt mange ressourcer. Gode ressourcer, som det ville være meget bedre at bruge på noget mere meningsfyldt.

Problemet vil hele tiden ligge bagerst i bevidstheden og skabe rod i psyken. Går man for længe med det, ser jeg ofte, at det fører til stress, angst eller depression eller en kombination af dem.

Derfor er der mange gode grunde til at opsøge hjælp – både for din egen skyld, for dit job og for de mennesker, du har omkring dig.

 

Du kan booke en gratis afklaringssamtale, hvis du vil høre, om jeg kan hjælpe dig:

Book Gratis afklaringssamtale her 

 

 

 

 

 

Læs også:

 

søvnbesvær – om hvordan du kommer til at sove godt igen

Behandling af stress og søvnproblemer 

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag