Skip to content

Mudita – hvordan en pakke kiks får hjertet til at eksplodere af glæde

Mudita og et særligt møde

Når vi nærmer os årsskiftet dukker der mange betydningsfulde minder op i mine meditationer om morgenen.

Og i disse dage er der en særlig oplevelse, der går igen og skaber en boblen af glæde og taknemmelighed.

 

”MUDITA”

sagde den hvide nonne med en varm og blød stemme mens hun rakte mig en pakke kiks og et lille glas mandelsmør. 2 enkle ting som virkeligt kan forkæle mine sanser.

Jeg befandt mig i 2019 på Forest Refuge i USA, hvor tavsheden i dette øjeblik magisk blev brudt af et enkelt ord, nemlig Mudita!

Mit hjerte kvitterede omgående med nærmest at eksplodere af kærlighed, glæde og taknemmelighed.

Ikke så meget på grund af pakken med kiks eller mandelsmørret, men derimod den nænsomme tone i stemmen og det ægte ønske fra hende om, at det må gå mig godt.

 

Mudita betyder:

”Jeg glæder mig over din glæde”, ”må din glæde vokse” og ”jeg værdsætter dine gode evner og kvaliteter som menneske”.

Det ene ord, der indeholder så meget visdom, og som implicit betyder  at jeg ser dig, At også du fortjener ubegrænset ægte glæde, og at der er nok af den til os alle.

 

Præstation, stress og bekymringer

Ego’et modarbejder os, når vi bliver for optagede af at præstere for at føle os tilstrækkelige. Når nervesystemet bliver stresset  og hovedet fyldes af selvkritik og bekymringer. Det har jeg også prøvet.

Hjertets venlige kvaliteter lukker ned og lige bag ego’et ligger frygten og lurer og sender antenner ud i verden for at se, om andre synes vi er elskværdige nok.

Ego’et viser symptomer på grådighed, irritation og frustration, på mangel eller tomhed indeni. Kender du det?

Hvad gør vi så?

Mangeltilstande bliver ofte dækket til på en uhensigtsmæssig måde. Vi spiser mere eller drikker et ekstra glas vin. Vi køber noget, som vi måske grundlæggende ikke har brug for. Vi søger anerkendelse hos andre, fordi vi ikke hviler tilstrækkeligt godt i os selv.

Når det kommer til mangeltilstande, så er vores sind virkeligt finurligt, og derfor ved vi ikke altid, hvorfor vi gør som vi gør eller tænker som vi tænker.

Det der er brug for for at udfylde manglen er bevidsthed, kærlighed og omsorg, at respektere dig selv, så du kan forbinde dig til andre på en helende og sund måde.

Mudita, kære læser

Mudita er en af de 4 hjertekvaliteter, som du kan udvikle gennem de 4 BrahmaViharas.

En ægte glæde, der virker nærende og som på sin milde og hjertelige facon  gør dig i stand til at møde livet fra alle dets fantastiske, berigende men også mere besværlige sider – på en rolig og rummelig måde.

Brahma viharas er en kraftfuld lim, der binder mennesker sammen på en dyb og nærende måde, som skaber samhørighed og tryghed i dine relationer.

Det har buddhisterne vidst i mere end 2.500 år.

Men også i den nyere forskning har denne oldgamle spirituelle praksis vist sig yderst potent… Efter blot 7 uger  kan du opnå mere indre styrke, større empati, bedre brug af egne ressourcer, større glæde og ro i dig selv samt mellem dig og dine relationer.

Den tredje hjertekvalitet

Mudita er den tredje af de 4 hjertekvaliteter – også kendt som medglæde. De andre er: Kærlig venlighed, medfølelse og sindsligevægt.

For at kunne bruge hjertetræningen på den mest kraftfulde måde, skal du også vide,hvordan ego’et kan modarbejde dig. Det er en naturlig del af visdommen i de 4 Brahma Viharas.

 

Hvis du kan mærke, at du har brug for mere ægte glæde i dit hjerte, så skal du vide, at det er noget som også du kan udvikle!

Hvis du har brug for hjælp til det, så kan jeg lære dig, hvordan du gør. Kontakt mig hjertens gerne.

 

Kærligst

Lise Lotte

 

Til januar kan du sammen med andre udvikle de 4 smukke hjertekvaliteter her:

Meditationsgruppe i Århus

 

Læs også artiklen om medfølelse.

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag