Skip to content
Kvinde med indre ro

Indre ro og mere glæde – lev i fred med dig selv

Indre ro er en tilstand som vi kan udvikle gennem meditation og mindfulness. Gennem en regelmæssig praksis kan den gode fornemmelse af glæde og indre ro blive mere stabil og holdbar, så vi bedre kan undgå følelsesmæssige op- og nedture – også trods de udfordringer som livet medfører.

Hvis du jævnligt oplever:

  • at det er svært at holde hovedet klart, når du føler dig presset?
  • at dine følelser tager over, så du kommer til at reagere lidt for impulsivt
  • at du ikke kan finde ro, når du kommer hjem om aftenen
  • at du ikke kan holde den indre ro, når du er sammen med andre mennesker
  • at du kritiserer dig selv for ikke at gøre det godt nok

Det behøver faktisk ikke være sådan, for du kan gøre noget ved det!

Du kan lære at udvikle en dyb tilstand af indre ro og tilfredshed, så du med ligevægt kan se dig selv og livet – med de udfordringer, der nu engang kommer – i øjnene med venlighed, medfølelse, glæde og ligevægt. Læs med herunder, hvordan det gøres.

Selvkritik og perfektionisme

Indre ro og perfektionisme

Der er i vores moderne kultur en tendens til at mange kræver af sig selv at de skal yde 120 % – og helst til perfektion. Når vi det ikke, kan vi slå os selv i hovedet med, at vi ikke gør det godt nok. Selvkritik stresser os. Og når man er mere eller mindre kronisk stresset, kan det være svært at se, hvor grænsen går for det der er muligt og rimeligt at byde os selv. Vi bliver så at sige blinde for vores egen stress. Når man mister kontakten til sig selv, kan det være svært at stoppe op i tide og finde den indre ro, som er så vigtig for at genoplade kroppen og sindet.

Det er blevet undersøgt, hvad selvkritik gør ved hjernen. Det viser sig, at hjernen vil opleve selvkritik på samme måde, som hvis en anden person står og overfuser os med skældsord. Så selvkritik er både ubehageligt at opleve og har konsekvenser. For daglig selvkritik vil gøre os usikre, stressede og øge risikoen for lavt selvværd.

Medfølelse giver glæde og indre ro

Det har stor betydning for vores velbefindende, hvordan vi behandler os selv. Man kan være hårdhjertet over for sig selv eller man kan være venlig og forstående. Det sidste kræver en god indlevelsesevne.

Prøv for eksempel at forestille dig, at dit barn har slået knæet. Det gør måske ondt og barnet græder. Den situation kan du lidt firkantet sagt håndtere på 2 måder. Du kan skælde ud og kritisere barnet for at være klodset – eller man kan med indlevelse og forståelse lindre smerten ved at trøste. Ønsket om at ville hjælpe, og forståelsen i sig selv lindre smerte og det er medfølelse.

På samme måde kan vi have medfølelse med os selv. Hvis man står i en krise eller hvis vi oplever svære situationer eller bare føler os utilstrækkelige, har lavt selvværd eller er kede af det, vil det lindre det med forståelsen for, at det er ok at have det sådan og at det nok skal forandre sig.

Det har desuden vist sig gennem forskning at medfølelse virker beroligende på os mennesker og samtidigt kan det også føles opløftende – og mest vigtigt giver det indre ro, at man kan tage sig af sig selv på en omsorgsfuld og værdig måde.

Selvaccept giver energi og indre ro

Kvinde med indre ro ved vandet

Måske oplever vi, at der er noget ved os selv vi ikke kan lide. Det kan være en egenskab, en følelse, tanker, udseende eller at vi føler, at vi mangler noget af det. Det kan komme til at begrænse vores liv drastisk. Her er venlighed og medfølelse vigtige elementer i udviklingen af selvaccept og indre ro.

Selvaccept giver indre ro, fordi man ikke føler at man behøver at lave om på sig selv. Naturligvis ikke på den selvfede og narcissistiske måde, men tværtimod med en naturlig og autentisk udstråling af tilfredshed over at være den man er.

Selvaccept er en proces, som man skridt for skridt udvikler gennem meditation og mindfulness. Undervejs i processen vil man opdage, at det er normalt at være sårbar, at begå fejl, at tilgive sig selv og at andre ikke nødvendigvis holder mere af os bare fordi vi er eller ser ud på en bestemt måde. Man kan så og sige begynde at slutte fred med sig selv, og det giver en enorm følelsesmæssig frihed og dyb indre ro.

Hold den indre ro i relationen til andre mennesker

Mange af vores udfordringer og problemer opstår i kontakten med andre mennesker. Det kan være familiemedlemmer, kollegaer, venner eller måske ægtefællen og børnene. Mange af de problemer kan vi helt undgå, når vi begynder at udvikle vores indlevelsesevne. For når vi forstår os selv bedre, vil vi også begynde at kunne indleve os bedre i andre mennesker. Og det er vigtig, hvis vi vil have gode og kærlige relationer i vores liv. Det interessante her er også, at når vi bedre kan indleve os i andre mennesker, bliver vi endnu bedre til at acceptere os selv, som vi er. Man kan også sige at vi bliver mere følelsesmæssigt intelligente.

Den følelsesmæssige intelligens er vigtig i sociale sammenhænge, fordi vi bedre kan leve os ind i, hvad der for eksempel ligger bag forskellige reaktioner hos andre mennesker – og dermed behøver vi ikke at reagere overfor dem.

Man behøver for eksempel ikke at tage det personligt, hvis ens ægtefælle er sur og irriteret. Måske har han haft en forfærdelig dag på jobbet, så det har slet ikke noget med dig at gøre. Her kan vi vælge at møde personen med medfølelse frem for at reagere med irritation. Det er en metode, der kan afværge mange skænderier i en familie og man kan lære at holde den indre ro fordi man forstår, hvad der foregår.

Sådan tager du kærligt ansvar for dit liv

For at få mere livsglæde og indre ro i din hverdag, og for at kunne håndtere de udfordringer alle mennesker har i livet på den bedst mulige måde, må du selv tage ansvaret for dit liv.

Det er netop det man gør gennem mindfulness og meditation på en kærlig og medfølende måde.

I en særlig praksis i mindfulness, som kaldes de 4 Brahma vihara, udvikles i 4 trin venlighed, kærlighed, medfølelse, glæde og ligevægt. Man kan kort forklaret sige, at man på trin 1 starter med venlighed over for sig selv og andre mennesker og på trin 4 opnår sindsligevægt og indre ro.

Det væsentlige i denne effektfulde praksis er, at man udvikler de gavnlige tilstande både for sig selv og andre mennesker på samme tid. Det er således ikke så effektivt, hvis man kun forsøger at udvikle det på sig selv, som hvis vi inddrager andre mennesker.

Det betyder naturligvis ikke, at vi fornægter, hvis der er problemer eller hvis vi står i en træls situation. Vi forsøger således ikke at få det til at gå væk ved at manipulere med vores følelser – tværtimod vil vi med større klarhed og accept kunne se problemet som det er, hverken mere eller mindre.

Når vi begynder at udvikle større venlighed over for os selv, bliver det også meget lettere at begynde at sætte kærlige grænser for andre mennesker. Det vil sige at man lettere kan sige nej, hvis det er det, der er mest hensigtsmæssigt i den givne situation. Det er både at respektere sig selv og andre.

Undervejs i denne praksis får man skridt for skridt en mere nuanceret og positivt indsigt i sig selv og andre mennesker. Man får nemlig en mere realistisk forståelse for, at det er mere virksomt med venlighed og medfølelse end frygt og selvkritik, hvis man ønsker at leve med indre ro, glæde og i harmoni med sig selv og sine medmennesker.

 

• Vil du helt konkret lære, hvordan du kan komme til at holde mere af dig selv og udvikle venlighed, kærlighed, medfølelse, glæde og indre ro? Så tag et kig på mit online kursus Giv slip på den indre dommer – 4 trin til mere ro og livsglæde

 

Det er også det min weekend retreat – indre stilhed & livsglæde – handler om. Du kan se beskrivelsen her:

Weekend retreat – indre stilhed & livsglæde

Vil du have personlig hjælp?

I et personligt tilrettelagt forløb, sætter vi fokus på netop de specifikke problemer du vil have hjælp til gennem meditation og samtale.

Tjek det individuelle mindfulness og meditationsforløb her >>

 

ring gerne og få en gratis afklaringssamtale – helt uforpligtende – og hør om et individuelt forløb er noget for dig.

 

Kærligst Lise Lotte

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag