Skip to content
Kvinde er bekymret

Slip dine bekymringer – og lad tillid og ro vokse

 

Har du helt glemt at nyde livet?

Bekymringer gør dig sjældent noget godt. Tværtimod kan de afholde dig fra at nyde livet, mærke ægte glæde og kunne indgå i sunde og givende relationer, der gør dig glad.

Så bekymrer du dig alt for meget og for længe over noget, du ikke kan gøre noget ved?

Er det måske på tide at slippe bekymringerne.

Hvad er en bekymring?

En bekymring er en tanke med en negativ forventning til fremtiden.

Når vi bekymrer os, forsøger vi at være på forkant med farlige eller ubehagelige situationer, så vi kan forhindre dem.

Fx er der en potentiel fare ved at køre i bil. Bekymringen for at havne i en ulykke kan gøre, at vi har en skærpet opmærksomhed i trafikken, at vi husker sikkerhedsselen, ikke kører for stærkt osv. Så selvom vores bekymring måske ikke kan afværge selve uheldet, så kan vi handle på bekymringen og beskytte os bedst muligt imod det.

Den slags bekymringer kan således være produktive, fordi de sætter gang i en positiv handling.

Når bekymringer bliver irrationelle, får vi derimod sværere ved at handle, og det er hér, at bekymringerne begynder at skabe problemer.

Jeg bekymrer mig for meget

En sætning, jeg ofte hører, når mennesker kommer og får hjælp til overtænkning, stress, angst eller søvnproblemer er, at de bekymrer sig for meget.

Bekymringerne hvirvler rundt i hovedet, og vil ikke lade dem være i fred:

Hvad nu hvis… de ikke kan lide mig… gæsterne ikke kan lide maden… jeg ikke kan nå opgaven til tiden… de ikke synes, jeg er dygtig nok…

Men i modsætning til eksemplet med trafikken, så er der hér tale om irrationelle bekymringer, som sandsynligvis ikke er sande eller aldrig kommer til at blive til virkelighed. Samtidig er det bekymringer, som du ikke kan handle dig ud af, hvor meget du så end prøver, og det betyder at bekymringstankerne begynder at køre i ring.

Det er ikke gratis at bekymre sig

Når vi giver bekymringerne for meget opmærksomhed, giver vi samtidig næring til toner af angst, frygt og ængstelse, nedtrykthed, søvnproblemer og til uro, rastløshed og ubehag.

Vi betaler altså for vores bekymringer med uro og ubehag i det indre følelsesliv, og det skaber en barriere for os i relationen til andre mennesker.

Bekymringerne distancerer dig nemlig fra at kunne nyde livet, mærke ægte glæde og være sammen med mennesker på en god og sund måde. Derved udebliver den sunde og dybe kontakt, der er fundamentet for kærlighed og lykke i livet.

Vi bliver samtidig fordømmende som en slags barriere og beskyttelse, så vi ikke bliver skuffede eller sårede, og mister dermed det bolværk af indre ro og personlig kontakt, der hjælper os til at håndtere stress og svære situationer. Den onde spiral er startet …

Se også:

Kom på plads i dig selv og stå stærkere i forholdet til andre

Et spirituelt mindfulness og meditationsforløb

Hvorfor vi bliver ved med at bekymre os

Igennem vores liv, vil vi alle komme til at opleve svære ting, tab, sorg, skuffelser og sygdom. Men vi er heldigvis skabt til at kunne klare det, og kan vi ikke selv, så kan vi få hjælp til det.

Det er jo ikke meningen, at livet  skal opsluges af bekymringer. Så farligt er livet trods alt ikke.

Men hvorfor fortsætter vi så, når det ikke gør os godt?

Det er der groft sagt 4 grunde til:

  1.  Manglende bevidsthed om, at vi faktisk bekymrer os for meget
  2.  Manglende tro på, at vi kan ændre vanen med at bekymre os.
  3.  Vi tror på, at bekymringerne hjælper os
  4.  Vi søger ikke hjælp til at ændre mønstret eller det, der bekymrer os

Slip bekymringer gennem mindfulness - kvinde meditere liggende

Hvorfor mindfulness er en del af løsningen

Mindfulness og buddhistisk psykologi er et af de redskaber, jeg ofte bruger i min behandling.

Mindfulness er en meditationsteknik, der afvikler bekymringerne, og sænker angst, frygt, stress og ængstelse. Psykologien bag giver dig stærke redskaber til ikke at falde tilbage. Det giver mere ro i sindet, så hjernen kan slappe af, og det vil give dig et mere levende indre følelsesliv, hvor du ikke hele tiden sætter unødige barrierer op for at beskytte dig.

Med mindfulness lærer du også at spotte, hvornår der er tale om bekymringer, som du skal handle på – og hvornår der er tale om irrationelle bekymringer, som du aldrig vil kunne gøre noget ved, og derfor lige så godt kan lade fare.

Har du et problem, der bekymrer dig?

Nogle gange er der som sagt en reel grund til bekymring. Hvis det er tilfældet, så lad være med at blive ved med at tænke over bekymringen – sæt i stedet et bestemt tidspunkt og tidsrum af til, at hér håndterer du din bekymring og beslutter, hvordan du skal handle på den.

Har du derimod bekymringer om noget, som du reelt ikke kan løse, så stop med at bekymre dig, for det vil kun fodre den negative spiral.

Det kan imidlertid være svært at bryde spiralen, især hvis du ikke er helt bevidst om dit eget bekymringsmønster. Det er dét, jeg hjælper mange mennesker med gennem samtaleterapi, mindfulness og meditation.

Lad os gerne tage en snak, om jeg også kan hjælpe dig.

Bestil gratis afklaringssamtale >>

 

Giver dine bekymringer dig søvnproblemer, så se her >> 

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag