Skip to content
Kvinde ægrer sig

Hvor blev den uforfalskede glæde af?

Hvornår følte du sidst glæde?

 

Altså ren og uforfalsket glæde?
For de fleste kommer glæden i de situationer, hvor du er sammen med andre: Når du ser din partner dybt i øjnene, krammer dine børn eller børnebørn, eller når du griner højt og længe med en god ven.

 

Glæde kan komme i mange former, men den kommer aldrig uden et nærvær. Det er vigtigt at huske på, for hvis ikke du mentalt er til stede i en situation er du heller ikke til stede følelsesmæssigt. – Og så udebliver glæden.

 

Glæde og den dårlige samvittighed

Det lyder jo egentlig ret indlysende. Måske tænker du også, at det er der da ikke nogen grund til at gøre et stort problem ud af.
Fair nok.
Men tænk så lige engang over, hvor mange mennesker der forsøger at multitaske sig igennem en hverdag for at få det hele til at gå op! Det er rigtig mange. Måske i virkeligheden de fleste af os. Hvordan vil du være nærværende i en situation, hvis din telefon ringer imens eller hvis du står og tænker på, hvordan du skal nå at få lavet aftensmad, inden du skal videre ud af døren i aften?

 

Ja, jeg spørger bare…

 

Vi har i bund og grund fået skabt os selv et samfund, hvor glæde ofte må vige for noget helt andet, nemlig dårlig samvittighed og præstationsangst:

 

Gjorde jeg det nu godt nok?

Fik jeg sagt noget forkert?

Burde jeg have sagt nej?

Hvorfor bliver jeg altid så nervøs?

Kunne jeg have gjort det anderledes?

 

Spørgsmål som disse har det med at trænge sig på hos de fleste. Det er fint nok, hvis det bare er engang imellem. Ja, så er det faktisk helt naturligt. Men hvis det er hver dag. Hele tiden. I alle mulige situationer. SÅ bliver det et problem.

 

Så kan det faktisk forvandle en helt almindelig hverdag til et sandt helvede, fordi du aldrig føler, at du er god nok. Den følelse er ekstremt nedslidende i længden – og den er dræbende for din livsglæde.

 

Men der er heldigvis en måde at stoppe de negative tanker på!

 

Det handler i høj grad om at finde tilbage til nærværet. Det er ikke altid helt let, men det kan lade sig gøre – og det starter hos os selv.

kvinde med glæde

Tør du tro på dig selv?

Bag al vores multitasking og jagen rundt ligger jo hele tiden den der følelse af, at vi ikke gør det godt nok. Men hvis vi nu kunne lære os selv, at JO! VI GØR DET FAKTISK GODT NOK! – ja, så er vi allerede et langt stykke ad vejen henimod et gladere liv.

 

Jeg bliver fortsat overrasket, når jeg gennem mit arbejde ser, hvor meget en god selvopfattelse påvirker hele dit liv. Hvis du anerkender og respekterer dig selv, og hvis du står fast plantet i jorden, så skal der simpelthen mere til at slå dig omkuld – i  alle livets anliggender.

 

Hvis du derimod er usikker på dig selv, vil en vrissende chef hurtigt blive taget som en personlig kritik – hvilket sikkert vil betyde, at du prøver at løbe endnu hurtigere på jobbet, end du allerede gjorde.

 

Er du usikker på dig selv, kan det også være meget svært at sige nej til nogle ting, fordi din indre pleaser hele tiden gerne vil stå til rådighed og gøre det så godt som muligt. Uden at skuffe nogen eller gøre nogen kede af det. Men det er ikke et spørgsmål om enten/eller. Det kan faktisk godt lade sig gøre at sige nej på en pæn måde. Du skal bare lære hvordan.

 

Den indre ro og livsglæde

Når du hviler i dig selv og har fundet en indre ro og livsglæde, så bliver det meget nemmere for dig at have overskud til at acceptere og forstå andres adfærd og måske vigtigst af alt: Forstå at deres adfærd ikke altid er noget, du behøver at tage personligt. Men det kræver, at du først både lærer dig selv at kende, lærer at forstå dine egne handlemønstre og at du lærer at elske og respektere den, du er. Ellers er det meget svært at få resten af tingene til at fungere.

 

Derfor kan arbejdet med din selvopfattelse aldrig undervurderes. Hviler du i dig selv og er du afklaret med, hvem du er som person, så vil det af sig selv kunne stoppe en stor del af de negative tanker og i stede give plads til langt mere glæde i dit liv.
Eller som, Bente, der var med på mit ”Giv slip på den indre dommer – 4 trin til mere ro og livsglæde”- kursus, udtrykker det:

“Jeg er ikke så hård ved mig selv mere og mit forhold til andre mennesker er blevet mere afslappet. Jeg føler, at jeg kan være mere mig selv og at jeg ikke behøver at holde en bestemt facade for at andre kan lide mig.Det har været særligt overraskende for mig, hvordan jeg er blevet mere tolerant over for mennesker, som jeg tidligere havde det ret anstrengt med…”

 

Sig JA til mere glæde i livet!

Hvis du føler, at du bruger alt for meget tid på at løbe rundt og forsøge at tilfredsstille andres behov, uden at du nogen sinde helt når i mål, eller hvis du slet og ret føler dig stresset, nedslidt og udbrændt, så skulle du overveje også at prøve det online-forløb, som Bente – og mange andre end hende – har fået så meget ud af.

 

Kurset er et onlineforløb, som netop går ind og arbejder med selvaccept, selvforståelse og en grundlæggende hvilen i sig selv og glæde over at være til. Kurset bygger på en velgennemprøvet og effektfuld metode, som udgør en af grundstenene i hele mindfulness-metoden, og som går ud på, at du forbedrer dit forhold til dig selv ved at finde ind til din indre ro og livsglæde.

 

Du kan læse mere om online-kurset her:

Giv slip på den indre dommer – 4 trin til mere ro og livsglæde

 

Kommenter gerne artiklen: Er livsglæden forsvundet ud af dit liv? Og hvad gør du for at finde den igen? Jeg vil elske at høre fra dig!

 

 

 

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag