Søvnbesvær er en belastning på alle områder i livet. Vi har simpelthen brug for vores…
Sover du dårligt? Og slider det på psyken?
Sover du dårligt om natten, kære læser?
Så er du bestemt ikke den eneste, og det er faktisk et stort problem for mange mennesker.
Siden 2010 har vi i Danmark målt befolkningens problemer med at sove, og desværre viser rapporten igen og igen, at mange slet ikke får søvn nok til at være udhvilede. Hent evt. rapporten her
Men hvorfor er dårlig søvn et problem – er det ikke meget normalt, tænker du måske?
Hvis du selv sover dårligt ind imellem, så har du sandsynligvis bemærket, at:
- Du har svært ved at koncentrere dig
- Du er irritabel og kan blive lettere aggressiv
- Du er utålmodig og mangler overblik
- Du er i dårligt humør og ofte lidt opgivende
- Du har svært ved at læse andre og deres (gode) motiver
Det er helt almindelige symptomer på, at du ikke får den søvn, som du har brug for, og for nogen kan det nærmest være en konstant tilstand. Det kan have store konsekvenser både for den enkelte, for familie og venner omkring dig og naturligvis også for samfundet generelt.
Dertil er koncentrationsbesvær, frustration og dårligt humør kun nogle få af de mange problemer, der følger i kølvandet at at sove dårligt.
Når mennesker kommer til mig med søvnbesvær, har de ofte haft problemer længe, og den mentale livskvalitet er med tiden blevet svært udfordret. Generelt er der altid et eller andet niveau af stress i spil, og tendensen til angst og depression ligger lige under overfladen og lurer.
Er din hjerne tryg eller utryg?
Det siger sig selv, at hvis vi befinder os midt i et krigsområde, så giver det god mening, at hjernen holder os vågne, eller som det mindste i en slags alarmtilstand, så vi kun sover overfladisk. Det er hjernens kloge overlevelsesmekanisme. Er den utryg, så lukker den ikke ned til dyb søvn, men er i stedet på vagt.
Omvendt betyder det, at vi skal føle os trygge for at kunne falde i søvn og sove igennem. Heldigvis bor vi i et grundlæggende trygt land, men alligevel er der meget i vores liv, der kan gøre os utrygge.
Fx føler mange mennesker, at de konstant skal præstere og det i en grad, der er urealistisk. Derfor rammes de af en følelse af utilstrækkelighed, af mindreværd og af måske ikke at være god nok. At føle sig utilstrækkelig som menneske er stressende og dermed utrygt, og kan være nok til at får de fleste til at sove dårligt.
Mange andre mentale eller følelsesmæssige tilstande kan også gøre det ganske besværligt at sove, og dette kan faktisk forværre de mentale udfordringer, man måske står med. Netop den dybe søvn er nemlig vigtig i forhold til restitution af kroppen og den efterfølgende REM-søvn er vigtig for at rydde op i psyken hver dag, så vi kan fungere optimalt.
Slip fri af søvnproblemer online her
Har du et problem, der holder dig vågen?
Mange af de mennesker som opsøger mig, har ofte et konkret problem, der holder dem vågne. Bliver problemet ikke håndteret, vil det holde psyken i tanke-alert tilstand. Altså vil mange opleve, at tankerne forsøger at løse problemet, når de skal sove. Hjernen føles fuldstændigt vågen, selvom de samtidig er meget trætte indeni.
For andre er problemet allerede løst. Men der er blevet skabt en ond søvncirkel, som nu vedligeholdes eller forstærkes ved, at frygten for ikke at kunne sove – eller frygten for frygten for ikke at kunne sove – holder dem vågne.
Atter andre sover dårligt, fordi de over alt for lang tid har været pressede mere end godt er. Nogle af dem, jeg møder, har fx optimeret deres tid så meget, at søvnen er blevet skåret ned til et minimum. De arbejder på laptoppen, lige indtil de skal i seng, og ligger måske med telefonen i hånden, når de skal falde i søvn. Det første de tænker på om morgenen er telefonen, der skal tjekkes for nyt.
Den overstimulering er der ingen mennesker, der kan blive ved med at holde til i længden, og konsekvensen af for lidt søvn og for dårlig søvnkvalitet slider på psyken.
Nervesystemet får nemlig ikke lov til at holde pauser fra de forskellige stimuli, vi udsættes for (og udsætter os selv for). Hjernen vil slet ikke kunne følge med, og det presser nervesystemet, som i værste tilfælde ender ud i stressudmattelse, angst eller depression.
Hvad du kan gøre, hvis du sover dårligt?
Ligesom med mange andre problemer i livet, så kan vi let vænne os til at sove dårligt, være uoplagte og humørtunge. Efter noget tid føles det måske bare, som om det er helt normalt. At det bare er sådan, vi skal have det.
Derfor går der desværre ofte alt for lang tid, før mange opsøger hjælp til at håndtere søvnproblemer. Det bliver simpelthen sværere og svære at erkende, at man sover dårligt og har et reelt søvnproblem.
Måske kender man samtidig en del andre mennesker, der også sover dårligt, og tænker derfor ikke videre over det. Det bliver ligesom normalt blandt venner.
Selvfølgelig kan vi alle have perioder i vores liv, hvor vi sover dårligt. Ja, det er faktisk normalt. Men sover du dårligt i månedsvis eller ligefrem i årevis, er det ikke længere normalt, og det er bestemt heller ikke godt for dig.
Når det begynder at slide på psyken og kroppen, dine familierelationer og venskaber, så er det på høje tid at overveje, om det er nu, at du skal gøre noget ved den søvn.
Jeg vil gerne love dig, at gevinsten er stor.
Vil du lære at sove godt igen, så er det første skridt, at du erkender, at der er et søvnproblem. Dernæst kan du søge efter gode tip og ideer til at komme tilbage på sporet igen.
Fx kan du her læse om:
Søvnløshed er dræbende for din livskvalitet – få hjælp til bedre søvn
Du kan også booke en gratis afklarende samtale, hvis du vil høre, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Book gratis afklaringssamtale her
This Post Has 0 Comments