skip to Main Content
Hvad er MBSR – Mindfulness Baseret Stress Reduktion

Hvad er MBSR – Mindfulness Baseret Stress Reduktion?

Du har måske allerede hørt lidt om hvad er MBSR –  Mindfulness Baseret Stress Reduktion hos din læge, psykolog eller en god ven, der glædeligt anbefaler dette 8-ugers program?

Det er der i hvert fald mange af dem, som deltager på mine forløb der har.

Men det er naturligvis ikke på nogen måde en forudsætning, at man er henvist. Forløbet er for alle, som er motiverede til at gøre en indsats.

Mange mennesker ved dog ikke ret meget om, hvor det stammer fra eller hvad de kan få ud af et Mindfulness MBSR 8-ugers forløb. Derfor har jeg sat mig ned for at skrive mere om hvad er MBSR egentligt?

Hvad er MBSR – Jon Kabat-Zinn er grundlægger

Mindfulness MBSR er grundlagt og udviklet i 1979 af Dr. Jon Kabat-Zinn, PhD og forsker i meditation og mindfulness. Han har indtil for nylig været direktør på stressklinikken på Center For Mindfulnes, Massachusetts USA, hvor mere end 20.000 mennesker har deltaget på et 8-ugers forløb – med overvældende gode resultater.

 

Jon Kabat-Zinn har selv mange års meditations erfaring inden for buddhistisk vipassanna og Zen meditation. Hans mangeårige kliniske erfaring på hospitalet i Massachusetts kombinerede han således ganske klogt med hans baggrund fra buddhistisk mindfulness meditation. Intentionen var at afhjælpe patienters lidelse på hospitalet i Massachusetts. Og på den baggrund udviklede han Mindfulness MBSR 8-ugers forløbet, som er et sekulært mindfulness program. Han har således en solid baggrund i meditation og mindfulness og har stor viden om hvad er MBSR.

Jon Kabat-Zinn har desuden gennem Mind and Life Institute formidlet kontakten mellem Dalai Lama og en gruppe vestlige forskere, der i blandt Psykologen Daniel Golemann. Det er en vigtig dialog mellem en mere end 2500 år velgennemprøvet meditationsmetode fra buddhismen og moderne videnskab. Daniel Golemann er forfatter til Destruktive følelser, som netop bygger på på denne dialog mellem en håndfuld videnskabsfolk og Dalai Lama.

Videnskabelige resultater – hvad er MBSR

Gennem mere end 35 år har man lavet forskning på Mindfulness MBSR, som har vist en lang række positive resultater. Inden for de seneste år er interessen for mindfulness derfor steget enormt – både inden for forskningen og hos befolkningen generelt.

Den seneste forskning har vist at mindfulness er lige så effektiv som medicin i forebyggelse og behandling af depression. Derudover har mindfulness MBSR 8-ugers forløbet vist sig virkningsfuld over for stress, angst, ængstelse og kroniske smerter.

Men også en bedre søvn, robusthed, flere positive følelser og mere indre ro blandt den virkning du kan opnå.

Mindfulness MBSR kan forbedre din livskvalitet

Uanset hvordan du har det lige nu, kan mindfulness forbedre din livskvalitet, Og gøre dig mere robust over for livets uundgåelige udfordringer og forandringer. Det er en metode til at finde sindsro – selv når det ser aller sværest ud. Gennem mindfulness meditation kan man afhjælpe stressrelaterede gener og finde afslapning i stedet for opspænding.

 

Mindfulness MBSR – fordi livet er vigtig

Mindfulness er en virksom metode for både dig, som ønsker mindre stress og mere ro og overblik i hverdagen samt en mulighed for at finde en dybere livsmening og et livsformål gennem en daglig meditations praksis.

Mindfulness MBSR 8-ugers forløbet åbner op til en slags opdagelsesrejse, hvor du kan lære dig selv bedre at kende. Det er en vej til selvudvikling og selverkendelse og en opdagelse af, hvad der virkeligt betyder noget i dit liv.

 

Hvad er – Mindfulness Baseret Stress Reduktion 8 ugers forløbet egentligt?

I løbet af de 8-uger mødes man 8 gange a 2,5-3 timer og en hel fordybelsesdag på 7 timer, som foregår i guidet tavshed. Tavsheden er en værdifuld støtte til at kunne fordybe sig i mindfulness meditationerne. Det giver en uundværlig mulighed for at lære mere om sig selv, da man ikke bliver afbrudt af dagligdagens almindelige forstyrrelser.

Gennem mindfulness meditation, yoga og forskellige øvelser i kommunikation og vores måde at opfatte verden på, bliver vi klogere mere opmærksomme på, hvordan vi med vores krop og sind selv kan kontrollere stress og ængstelse. Vi kan generelt få en bedre forståelse for, hvordan det indre og ydre miljø har indflydelse på hinanden.

 

Over 8 uger kan du få mere fokus på de gavnlige sindstilstande og følelser, skrue ned for de kværnene tanker der kører i ring (tankemylder) og få bedre kontakt til din krop, så du kan få en mere nuanceret og positiv relation til dig selv og dine omgivelser samt mere hjertelige relationer og større samhørighed med dine nedmennesker. Mindfulness øger ganske enkelt din sociale og emotionelle intelligens.

Har du nogen som helst spørgsmål til Mindfulness MBSR 8-ugers forløbet, så kontakt mig gerne J jeg vil elske at hjælpe dig.

Du kan her læse, hvad andre har fået ud af et mindfulness MBSR 8-ugers forløb

Læs om 8 ugers MBSR forløbet og næste opstart her

Vil du læse mere?

Mindfulness – Den ultimative guld-guide

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 2 Comments

 1. Interessant artikel 🙂

  Jeg har hørt, at MBSR oprindeligt er udviklet til at lindre smerter hos patienter på et hospital, men at det i virkeligheden kan bruges til rigtigt mange problematikker.

  Hvordan foregår det når man deltager i forløbet? Skal man beslutte sig for en bestemt problematik, som man vil fokusere på igennem de 8-uger, eller er det ikke nødvendigt?

  1. Tak for din kommentar Marie.

   Det er rigtigt, at MBSR oprindeligt er udviklet til smertepatienter. Heldigvis har mange fået øjnene op for, at MBSR er til glæde for alle andre mennesker også.

   Der skal en vis motivation til for at lave mindfulness hver dag, så ofte kommer deltagere med noget specifikt de ønsker at forandre eller finde sig bedre til pas med. Det kan være sygdom, stress, tankemylder eller måske bare at finde mere glæde og mening i livet.

   På kurset fokusere vi ikke på det konkrete problem men på det vi har til fælles – for eksempel at alle mennesker ønsker at være lykkelige. Og det skaber forandringer 🙂 

   Håber det besvarer dit spørgsmål?

   I min artikel “Hvad er mindfulness?” Kan du også læse mere om selve mindfulness metoden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag