skip to Main Content
Mand træt af undgå overspringshandlinger

Er din glæde i hverdagen blevet væk?

Glæde i hverdagen er vigtig for os mennesker. Livsglæde giver energi og holder os i gang, så vi ikke giver op eller går ned med stress. Men det er svært for mange at kombinere en travl hverdag med masser af aktiviteter og så alligevel bevare glæde i hverdagen. Det er slet ikke ualmindeligt, at vi knokler igennem hver dag, bider tænderne sammen og klarer den – men så kommer vi let til kun at leve for den næste weekend eller ferie, hvor roen igen kan sænke sig, vi kan mærke os selv og hinanden og hvor vi kan være den bedste udgave af os selv.

Længes du efter noget andet?

Måske har du også prøvet at komme hjem efter endnu en travl og udmattende dag og bare falder sammen i sofaen. Så dukker tanken op: ”behøver mit liv virkelig at være sådan?” eller ”hvordan får jeg mere indre ro og glæde i hverdagen?” eller  ”Skal det virkelig være så hårdt at være mig?!”

Mange mennesker har det med at ville nå for meget i løbet af en dag eller komme til at påtage sig for mange opgaver – enten fordi man gerne vil være flink, gerne vil have ros, gerne vil vise at man kan eller bare virke overskuds-agtigt – eller måske ikke har en realistisk fornemmelse af, hvad man kan holde til.

Mor og barn uden glæde i hverdagen

Er det noget du selv oplever, skal du vide, at det ikke behøver at være sådan. Du kan få langt mere indflydelse på, hvordan dit hverdagsliv ser ud end du umiddelbart lige tror. Det kan bare være svært selv at se, hvor det er smart at sætte ind og hvor du skal sige fra – og især hvis man føler sig stresset eller presset i sin hverdag.

Mange mennesker går og håber på forandring eller krydser fingre for, at der sker noget bedre, at de vinder i Lotto, at chefen forsvinder eller børnene pludselig bliver fornuftige og voksne – men intet at det sker og man knokler videre. Forandringer kommer nemlig desværre ikke af sig selv.  Først må du finde ud af, hvilke forandringer du ønsker, og derefter beslutte dig for at arbejde på at forandre tingene. Det er ikke nødvendigvis let, men heldigvis er der hjælp at hente!

Hvis du har prøvet at meditere før, så har du måske også opdaget at man selv indeholder svar på selv den mest håbløse situation? Det er nemlig ret almindeligt at når vi går ned i tempo, bare sidder stille og tillader kroppen og sjælen at falde til ro, så kommer de kloge svar, så selv den mest håbløse situation pludselig ser mere lys ud. At meditere vil også give dig mulighed for at kunne forandre hverdagslivet, så det giver mere mening hver dag.

Føler du dig presset til altid at lade som om du er glad?

Der er et stort pres i dag på os mennesker for, at vi altid skal være glade og godt tilpas. Det absurde er, at jagten på at alt skal være godt, ofte får os til at få det skidt. Den helt korte forklaring er, at vi ikke kan kontrollere hverken glæde eller lykke. Til gengæld kan vi gøre meget for at de rigtige betingelser er til stede for at glæde og lykke kan opstå.

De betingelser kan udvikles gennem meditation og mindfulness. En af betingelserne er, at vi kan acceptere, at livet er foranderligt, at vi ikke kan kontrollere alt og at livet også indeholder ubehagelige følelser ind imellem. Altså, det er helt normalt at være alvorlig, tænksom, reflekterende eller måske endda kede sig og så stadig have glæde i hverdagen.

Jeg møder mange mennesker, som føler sig fuldstændigt forkerte fordi de føler sorg, tristhed, nervøsitet eller er nedtrykte. De tænker ofte, at de er de eneste i hele verden der har det sådan. Det er de ikke og de er heller ikke forkerte. Når jeg møder dem, er det fordi de har besluttet sig for at gøre noget ved det. Derfor kommer de på mine mindfulness kurser, hvor de får metoder til at regulere deres følelser, slippe de negative tanker og at acceptere sig selv som de dejlige mennesker, de er.

Kan et feel good kick give glæde i hverdagen?

Vi kan i dag købe os til en masse behagelige oplevelser, trøst, forkælelse og nydelse og det er i sig selv ikke noget problem. Der, hvor det bliver til et problem, er hvis man bliver afhængig af, at skulle købe sig til glæde, lidt på samme måde som man kan blive afhængig af alkohol eller medicin. Man dulmer sig, så man ikke kan mærke sin krop, hvis den føles ubehagelig eller sine tanker hvis de kværner rundt med bekymringer og frustrationer.

Lukker man af for sine følelser gennem længere tid, vil man til sidst lukke så meget at til sine følelser, at man heller ikke længere vil kunne mærke glæde, tilfredshed, entusiasme og kærlighed – og så bliver livet for alvor svært og tungt. Vi kan nemlig ikke sådan sortere i vores følelser eller beslutte os til kun at ville mærke behag.

Hverdagen kan både være enkel og kompliceret

Livet er på mange måder enkelt, hvis vi har den nødvendige viden og tør leve efter den. Men vi gør det ofte svært for os selv, fordi vi ikke er bevidste om, hvordan vores tanker, følelser og kropssansninger har indflydelse på vores velbefindende og dermed også på vores glæde i hverdagen.

Nogle gange kan man endda komme til selv at tro på de negative tanker, at de faktisk er sande – selvom de bare er tanker, der er opstået inde i vores eget hoved. Hverdagen kan blive ret kompliceret, hvis vi ikke føler at det er godt nok at være den, vi er og derfor hele tiden prøver at leve op til det, vi tror andre forventer af os. Vi kommer til at påtage os forskellige roller – alt efter om vi er med familien eller med kollegaerne eller til sport eller til møde med chefen. Uanset hvad, er det enormt energikrævende at forsøge at være noget man ikke er.

Lær at elske dig selv – og få mere glæde i hverdagen

Kvinde har fundet glæde i hverdagen

I dag gælder det om at være perfekt på alle punkter, både huset, bilen, familien, arbejdet, ferien, vennerne, fritiden…. Og i al vores stræben efter at være perfekte, glemmer vi tit at vi faktisk allerede ER perfekte præcis som vi er.

Vi kan måske godt tænke tanken, men for at følelsen rodfæster sig hos os, må vi først kunne se skønheden i det ufuldkomne i stedet for kun at se det som fejl og mangler.

Det magiske ved mindfulness er, at vi kan udvikle en omsorgsfuld holdning til os selv. At vi kan føle medfølelse med os selv, når det er svært og at vi kan glæde os over at det går os godt – og det er vigtigt at kunne for at kunne acceptere os selv som dem, vi er.

Gennem en særlig træning i mindfulness kan vi lære at elske os selv præcis som vi er – og det giver selvtillid og mod til at skabe forandringer, der kan øge din glæde i hverdagen.

 

Vil du lære mere om, hvordan du med venlighed, medfølelse og medglæde kan få mere kærlighed og ligevægt ind i din hverdag, så tag et kig på mit online kursus

Giv slip på den indre dommer – 4 trin til mere ro og livsglæde her

 

Læs også min artikel: Stop negative tanker – 3 redskaber til dig her

 

Inspirer gerne andre med det, som gør dig glad? skriv dine erfaringer herunder.

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag