Skip to content

Sådan forandre du indre uro og ubehag og skaber flere lykkestunder

Indre uro kender de fleste nok til. Den kan komme pludseligt i en given situation, hvor vi på den ene eller anden måde kommer lidt væk fra vores komfortzone, f.eks. hvis vi skal holde en tale og er nervøse for det i dagene op til. Men indre uro kan også være en mere vedvarende tilstand, og hvis det er tilfældet, er det godt, at du tager kærligt hånd om det.

Indre uro kan nemlig virke ganske uskyldigt, men kan faktisk have store konsekvenser for både dig og dine omgivelser.

Derfor skal du tage indre uro alvorligt

Måske tænker du, at det blot har været en hektisk dag, og at indre uro er et tegn på travlhed. Det kan det også være, og så skal du være opmærksom på, om du er stresset.

Men en anden grund til, at det er vigtigt at tage indre uro alvorligt, er, at der bag den kan ligge en tone af angst, vrede, frustration, afmagt eller sorg. .

Det virker måske lidt overraskende, især hvis du ikke selv mærker en direkte angst, vrede, sorg eller andre ubehagelige følelser. Men følelser kan vise sig på mange måder, og i forskellige toner – også som nervøsitet, usikkerhed, utryghed eller følelsen af at være utilstrækkelig, ikke at gøre nok eller ikke at slå til.

hvad du går glip af

Mange af de ubehagelige følelser afholder os fra at være os selv fuldt ud. Den lukker ned for modet til at tage de skridt, der gør dig virkeligt glad og gør, at dit liv føles meningsfuldt helt dybt ind i sjælen.

Den kan lægge sig som et filter mellem dig og dine medmennesker. Selvom du ikke direkte er bange for dem, men måske mere fordi, du ikke helt kan udtrykke dig ærligt. Det giver en barriere, som kan være skyld i, at du går glip af nogle af livets skønneste øjeblikke – alene fordi ubehaget ikke tillader dig at nyde.

Lyt til kroppens signaler

Uroen indeni er et signal fra kroppen om, at der er noget andet, som du skal tage dig af. Og det andet kan være angst, ængstelse, sorg, usikkerhed eller lavt selvværd.

Du kan med fordel derfor se den indre uro som en omsorgsfuld indre stemme, som du skal lytte til – altså lytte til dig selv. Det er det, der forandre ubehaget og styrker din hjerteglæde helt dybt indeni.

 

Kom på plads i dig selv – og stå stærkere i forholdet til andre

et spirituelt mindfulness og meditationsforløb

 

Indre uro og selvbeskyttelsesstrategier

Med den indre uro og de ubehagelige følelsestilstande følger ofte forskellige selvbeskyttelsesstrategier. De kan i begyndelsen virke gode, men på sigt forstærker de ubehaget og indskrænker de din fysiske og psykologiske frihed.

Selvbeskyttelsesstrategier kan bestå i at dulme den indre uro gennem mad, alkohol, shopping, arbejde eller overdreven motion og sundhedsdyrkelse. Men de flytter blot midlertidig opmærksomheden væk fra det, der i virkeligheden har brug for at blive set.

Strategierne kan også snige sig ind mellem dig og dine nærmeste. Du siger måske ja til alt for meget, og selvom du er udmattet, så forsøger du altid at være den søde. Være den, der ikke besværer andre mennesker med noget. En anden strategi er at trække sig fra andre, så de svære følelser ikke bliver synlige – også selvom du higer efter kontakt og nærhed.

Intentionen er egentligt god nok. Vi ønsker jo blot fred og harmoni i forholdet til os selv og andre. Men strategien forlænger problemet, og trækker voldsomt på dine ressourcer. Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen.

Stemningen udglattes midlertidig, mens vi skubber problemet foran os, og holder os klar til næste gnist af ufred. Det trækker voldsomt på energien, og skaber permanent stress, uro og indre ubehagstilstande. Den indre uro forøges og du kommer længere væk fra livsglæden.

Selvfølgelig har ingen mennesker fuldstændigt perfekte relationer hele vejen rundt, og vi kan alle støde på besværligheder i kontakten med andre. Det er værd at huske på.

Men det er også værd at huske på, at hvis besværlighederne kommer til at fylde for meget, så er der solid grobund for stress, angst, uro og indre ubehagstilstande, som netop kan hindre samhørigheden og de smukke lykkestunder i at opstå mellem dig og dine medmennesker.

Slip fri af den indre uro

Når så mange mennesker søger mindfulness og meditation mod stress, angst og indre uro, der spærrer for glæden og følelsen af lykke, så er det naturligvis ikke tilfældigt.

Når du helt nærværende giver dig selv og den indre uro den opmærksomhed, som det fortjener, er der skabt fundament for forandring. Ubehaget mildnes og glæden vokser i takt med, at du begynder at forstå, hvad der skaber den indre uro, så du kan handle klogt på det.

Som Rumi – en persisk poet og sufi-mystiker – har skrevet:

“Vend dig ikke væk. Hold blikket fast på det sårede sted. Det er der lyset trænger ind.”

Mange oplever nemlig, hvordan de efter at være startet med meditation og mindfulness oplever, at de små lykkestunder begynder at folde sig ud, og hjerteglæden fylder mere og mere.

Vil du gerne lære, hvordan du også kommer derhen, hvor uroen er mindre, og glæden er større, så tag et nærmere kig på mit 3 måneders spirituelle mindfulness og meditationsforløb ”Kom på plads i dig selv – og stå stærkere i forholdet til andre”.

Her lærer du, hvordan du holder roen i svære relationer og vender negative følelser til en styrke, som vil løfte dit selvværd og give dig langt mere glæde og begejstring i dit liv.

Næste forløb starter den 28. februar, og der er også plads til dig!

Læs mere om forløbet her: LINK

 

Lad os tage en snak om, jeg kan hjælpe dig:

Bestil gratis afklaringssamtale  

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag