skip to Main Content
Afslapning i skoven

Afslapning og mental ro der holder – prøv denne meditationsmetode

Du kan få kropslig og mental afslapning på mange forskellige måder. Så hvorfor lige vælge mindfulness meditation?

Det er der mange gode grunde til. Mindfulness handler ikke kun om nærvær og afslapning, selvom det i sig selv er 2 ret gode sidegevinster. Du får meget mere med i posen.

Du får her i artiklen:

→ Fakta om afslapning

→ Hvordan du får afslapning gennem mindfulness meditation?

→ Hvorfor er mindfulness virksomt i forhold til andre metoder?

→ Hvilke meditationer skal du praktisere for at få markant afslapning?

Først lidt fakta om afslapning og stress

Nervesystemet er en af de vigtige forbindelser mellem din krop og din hjerne. Den del af nervesystemet, der kaldes det autonome nervesystem, er den del af nervesystemet vi ikke selv er herre over – fx det, at vi automatisk flytter hånden, når vi brænder os på en varm kogeplade.

Det autonome nervesystem styrer de dele af din krop, som du ikke bevidst selv kan kontrollere. Det er fx hjerteslag, vejrtrækning, puls og blodtryk. Det autonome nervesystem består af to undersystemer, nemlig det parasympatiske og det sympatiske nervesystem.

Det parasympatiske nervesystem styrer kroppens afslapningsrespons. Det er her, din krop lader op og slapper af. Det er også her du kommer ned i hvilepuls og hvor du får fordøjet din mad. Kort sagt er det der, hvor du kan slappe af.

Det sympatiske nervesystem aktiveres, når kroppen skal præstere. Det styrer stress-responsen, der er nødvendig fx i forbindelse med, at du skal op ad trappen eller vil løbe en tur. Det er også her du kommer i kamp- eller flugtmodus – altså det der kaldes for stress-respons. Befinder du dig for ofte og for længe i stress-responsen, har du med tiden risiko for at gå ned med stress.

Det stress-fyldte åndedræt

Når du er stresset, bekymret, ængstelig, vred, irriteret … listen er lang – kan du let komme til at få en stressfyldt vejrtrækning. Det er der en enkel forklaring på. De fleste vil nemlig reagere på de ubehagelige følelser ved at spænde op og trække vejret dårligere – altså med stress. Det påvirker så vejrtrækningen ved, at pulsen og hjerterytmen stiger, åndedrætsfrekvensen stiger og vejrtrækningen bliver mere overfladisk.

Har du det sådan, kan det være svært at få slappet af, både kropsligt og mentalt. Det skyldes, at stress-hormonet kortisol flyder rundt i blodbanen og giver dig ekstra energi, hvilket ofte sætter sig som rastløshed. Rastløsheden kan give koncentrationsbesvær, tankemylder og søvnproblemer.

Du kender sikkert selv følelsen af at du går og bekymre dig over noget. Og hvor svært det kan være at slappe af, når du er bekymret eller ængstelig. Prøv at lægge mærke til din vejrtrækning når du bekymre dig, bliver vred, ked af det eller lignende. Det vil nok have påvirke dit åndedræt, og det vil sikkert også være svært for dig at slappe af.

Der er også andre ulemper ved det stress-fyldte åndedræt:

 • Du får dårligere søvnkvalitet
 • Du tærer på din energi
 • Du får dårligere iltoptagelse
 • Du belaster hjertet
 • Du får en dårligere fordøjelse
 • Du får dårligere udrensning af affaldsstoffer fra kroppen

Hvordan kan du få mere afslapning gennem mindfulness meditation?

Når du vil have kropslig afslapning er det således vigtigt at du er opmærksom på dit åndedræt. Selvom jeg lige har fortalt dig, at det autonome nervesystem styrer dit åndedræt, og at du ikke kan kontrollere det, så kan du faktisk påvirke dit åndedræt med viljen, og ved at være bevidst om det.

Åndedrættet er den bedste måde du har, til at kunne få dit nervesystem til at slappe af. Så det betyder altså rigtig meget, hvordan du trækker vejret hver dag, hvis du vil have mere afslapning.

Derfor er åndedrætsmeditationen også den mest effektive meditation til afslapning.

Fordele ved det afslappede åndedræt

Afslappet kvinde mediterer i naturen

Et afslappet, dybt og roligt åndedræt er virkelig værdifuldt at kunne mestre i mange sammenhænge. Og det er desuden nødvendigt, hvis du vil have kropslig og mental afslapning.

Men hvis du generelt er lidt småstresset i din hverdag, kan der være en del spændinger i den nederste del af maven, omkring solar plexus og i din brystkasse. De spændinger vil stille og roligt slippe, når du begynder at få stress-niveauet ned, og får praktiseret åndedrætsmeditationen helst hver dag, og så bliver det med tiden lettere og lettere for dig at kunne give slip.

På mine kurser får du flere forskellige øvelser til at få smidiggjort dit åndedræt, så det bliver lettere at få vejrtrækningen ned i det dybe og rolige leje. Det giver dig den kropslige og mentale afslapning, som mange længes efter, når de starter på et mindfulness kursus.

Men tilbage til de mange fordele ved det dybe rolige og den smidige vejrtrækning:

 • Du bliver mere stressrobust
 • Du forbliver mere kropsligt og mentalt afslappet i løbet af dagen
 • Du sover bedre og mere afslappet om natten
 • Du får færre muskelspændinger
 • Du slider ikke unødigt på dit hjerte
 • Du får en bedre iltning af kroppen og hjernen
 • Du får mere energi
 • Du opnår bedre restitution

Forskningsresultater fra meditation og afslapning

Der er lavet interessant forskning i forskellen mellem, hvordan hjernen fungerer når man mediterer på åndedrættet, og derfor overvejende er fokuseret på et objekt – altså fornemmelsen af åndedrættets bevægelse, og på den anden side, når man praktiserer åben opmærksomhed.

Forskningen viser, at man opnår den dybeste afslapning, og kan komme helt ned i de langsomme alfabølger under en åndedrætsmeditation. Det svarer til en dyb afslappet drømmeløs søvn.

Det betyder, at åndedrætsmeditationen virker som afslapning, men samtidig også virker stressreducerende samt restituerende for kroppen og hjernen.

I mindfulness praktisere man også et mere åbent fokus, som er vigtig i forhold til at få psykologiske indsigter til at ændre vaner der forhindre den generelle kropslige og mentale afslapning i hverdagen.

Hvorfor er mindfulness bedre end andre metoder til afslapning?

Der er mange metoder, der kan give midlertidig afslapning. Du kan måske løbe en tur, få massage, gå i haven, eller tage dig et havbad i iskoldt vand eller lytte til beroligende musik, og så opnå afslapning. Men ændrer du ikke det, der egentlig stresser dig, vil du ikke opnå varig afslapning.

Så selvom metoderne i sig selv giver velbehag, har de deres begrænsninger i forhold til vedvarende afslapning. Det skyldes, at du ikke lærer, hvordan du håndterer din stress, ængstelse, bekymring, vrede, irritation osv. Du lærer heller ikke, hvad der egentligt stresser dig. Og det er her mindfulness adskiller sig fra andre metoder.

I den oprindelige mindfulness metode fra buddhismen er målet i sig selv ikke at opnå afslapning. Det er nemlig relativt let at opnå afslapning gennem mindfulness, men skal den være mere varig, så din hverdag også bliver mere afslappet, må du praktisere mindfulness vedholdende. Afslapning gennem mindfulness er således bare en af mange positive effekter du kan opnå med den rette træning.

De 3 niveauer i den oprindelige mindfulness metode fra buddhismen

Du kan praktisere mindfulness præcis som du vil, og det gode er, at du altid vil opnå en eller anden effekt. Men der er naturligvis forskel på, om du øver dig hver dag eller om du øver dig en gang om ugen. Lidt ligesom hvis du skal lære at spille harmonika – jo mere du øver dig, jo bedre bliver du til det. Der er også forskel på effekten af 10 minutter og 45 minutter. Sådan er det med alle læringsmetoder, ligesom det gør en forskel, om du har en god lærer, eller om du er på egen hånd.

Det du kan opnå gennem god mindfulness praksis er delt op i 3 niveauer.

 1. Det fysiske niveau: Gennem aktivering af det parasympatiske nervesystem kan du opnå markant afslapning ved at reducere stress-niveauet.
 2. Det psykologiske niveau: Din afslapning bliver dybere og mere holdbar på dette niveau, fordi du får indsigt i de psykologiske vaner, der fx ligger til grund for dine stress-reaktioner.
 3. Det spirituelle niveau: I mindfulness betyder spirituel groft sagt bare helhedsorienteret. Her er mindfulness en måde at være i livet på, fx gennem meditation på kærlig venlighed.

Hvordan kommer jeg videre med at praktisere mindfulness?

Vil du have personlig hjælp til stress, svære følelser, bekymring og ufrugtbare tanker, så er det individuelt forløb måske noget for dig.

Personligt tilrettelagt individuelt mindfulness og meditationsforløb her >>

Videnskabeligt dokumenterede Mindfulness MBSR kursus over 8-uger, hvor du får maksimal støtte i 8-uger. Du finder det her >>>

Gratis afklaringsamtale

Lad os tage en snak over telefonen. Bestil gratis afklaringssamtale.

Det er naturligvis uforpligtende.

Kærligst

Lise Lotte

 

 

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 2 Comments

  1. Hej Anders
   Det er jeg da rigtig glad for – tak. Det er skøntat skrive noget, der kan komme andre til gode.
   Håber du får gavn af at læse den igen, og du må naturligvis meget gerne dele artiklen med andre.
   Kærligst Lise Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag