Skip to content

9 ting der kan afholde dig fra at tage på stilheds-retreat

Går du og overvejer at tage på stilheds-retreat, og er du lidt i tvivl, om det er noget for dig, hvad du skal vælge eller om du har erfaring nok, så er du bestemt ikke den eneste.

Jeg gjorde mig selvfølgelig også nogle overvejelser første gang, og kan godt forstå, hvis du har brug for at læse lidt om det eller tale med en, der har prøvet det, inden du beslutter dig.

Mit første stilheds-retreat var en fantastisk oplevelse, så jeg har været afsted rigtig mange gange siden da – lige fra 3 dage til 1 måned.

Derfor håber jeg at artiklen er en hjælp for dig, og at din første retreat må blive en uforglemmelig oplevelse.

Du er selvfølgelig velkommen til at kontakte mig, hvis du har flere spørgsmål, når du har læst artiklen.

 

C

1 Hvad er en retreat?egentligt?

Det er en sammenhængende periode, hvor du trækker dig tilbage i fredlige omgivelser med plads til ro og fordybelse. I stilheden finder du et frirum fra hverdagens pligter, travlhed og præstationskrav, og det frirum kan du bruge på at pleje dig selv.

Mine retreats er enkelt bygget op omkring meditation og mindfulness, og stilheden er en støtte til, at du kan fordybe dig uden afbrydelser. Det er således ikke en ferie i traditionel forstand – selvom mange bruger deres ferie på en retreat, da det er meget helende for krop og sind at meditere i stilhed over flere dage.

Mange nævner , at de bedre kan mærke sig selv, og får klarhed over, hvad de vil med deres liv, og hvor de skal sætte ind. Så en stilheds-retreat er for de fleste en livsforandrende oplevelse.

2 Kan jeg tie stille i så lang tid?

Tavshed kan på et tidspunkt have være oplevet ubehageligt, Og de oplevelser tager vi ubevidst med os resten af livet, hvis vi ikke bliver opmærksomme på det.

Det er en almindeligt forestilling, at det må være svært, pinligt eller akavet at være sammen med andre i stilhed. Men alle ved på forhånd, at vi er tavse sammen (og har valgt det) så der går sjældent lang tid før alle slapper af, og stilheden bliver en befrielse.

God tryg stemning på retreaten (sammen med ukendte mennesker/uden at tale med dem – egentligt jo mærkeligt – på den gode måde J Pusterum/åndehul/forkælelse, med skøn mad og god energi har betydet meget for mig. Også fascinationen og den sparsomme øjenkontakt løfter en fri fra et ”socialt ansvar”. Tak for en dejlig weekend.

Lotte

 

3 Hvad gør jeg, hvis jeg har brug for at tale med nogen?

Får du undervejs på retreatet brug for at tale med mig, så finder vi et sted, hvor vi kan tale fortroligt og uforstyrret sammen.

Men nogle gange indeholder vi selv de bedste svar på umiddelbart uløselige udfordringer, så du kan måske opleve, at du selv har løst det inden vi får snakket sammen.

4 Kan jeg få vejledning undervejs på retreate?

Der er vejledning i gruppen undervejs på retreatet, så alle får den bedste oplevelse, men du har også mulighed for at få personlig vejledning, hvis du ønsker det.

Generelt er det god kharma at dele spørgsmål (anonymt) med hele gruppen, da de fleste vil kunne genkende de udfordringer, som du måske vil opleve. På den måde får du også glæde af de spørgsmål, som andre stiller.

Tag på stilheds-retreat i fredelige omgivelser >> 

5 Har jeg nok erfaring?

Du behøver ikke have en fast praksis hjemme hos dig selv. En  retreat i stilhed over flere dage er netop et stærkt afsæt til at få meditation bedre integreret i din hverdag.

Du får meget erfaring af at meditere sammenhængende i flere dage, og det kan netop være et stærkt afsæt til at få meditation bedre integreret i din hverdag.

Har du erfaring i forvejen vil du blot blive yderligere styrket i din praksis, og få ny inspiration med hjem.

6 Min fysik og mit helbred er ikke så godt, så kan jeg overhovedet være med?

Ja, det kan du! Du skal på ingen måde føle, at du skal præstere på retreaten, og det er ikke mere rigtig at sidde i lotusstilling en  at ligge på en måtte med tæppe over sig. Meditation handler i virkeligheden også om at passe godt på dig selv, så det er naturligvis vigtig at mærke efter, hvad du har brug for.

For år tilbage, kort tid efter at have gennemgået en stor operation, deltog jeg på en 9-dages stilheds-retreat. Min fysik var absolut udfordret, så jeg udførte en del af meditationerne liggende. Men kombinationen af intensiv meditation, stilhed og skøn natur virkede meget helende på min fysik. Så jeg kan virkeligt anbefale dig en retreat, hvis du har brug for at restituere og styrke dig selv.

 

 

7 Hvad er det for en slags meditation og er det mon religiøst?

Mine retreats er baseret på mindfulness og indsigtsmeditation – også kaldet Insight eller Vipassana. Det er begge meditationstraditioner, der oprindeligt stammer fra buddhismen, som jeg formidler på en sekulariseret (ikke religiøs), enkel og let tilgængelig måde.

Jeg er uddannet MBSR lærer fra Aarhus Universitet, som er en sekulariseret metode med videnskabelig dokumentation. Samtidig er jeg meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi bag mindfulness, der har mere end 2500 års visdom og erfaring at trække på.

Derfor vil du opleve at få kendskab til helt ny forskning, samtidig med at du får dybden fra den oprindelige praksis.

8 Kan jeg være bekendt at tage en weekend helt for mig selv – hvad med min familie?

Når du har overskud, kan du give til andre. Det er i virkeligheden en grundfilosofi i mindfulness.

Vi kan let komme til at gøre os nogle forhastede konklusioner om, at familien vil sætte sig imod eller måske vil synes det er lidt mystisk.

Men jeg er ret sikker på, at de vil kunne forstå, at du har brug for at løfte energien og gøre noget for dig selv, hvis I får en god snak om det.

Det handler nogle gange også om os selv. Vi vil måske gerne være sammen med familien så meget som muligt. Det kender jeg godt.Men når du trækker for meget på overskuddet, er tålmodigheden udfordret – og det bliver familierelationerne ofte også –

Så forestil dig et øjeblik, at du kommer glad hjem og har overskud til at kaste al din kærlighed på familien (og dig selv), så du får dobbelt så meget kærlighed tilbage fra dine omgivelser. Det r en af mine egne gode grunde til at tage afsted igen og igen. Når jeg tager på stilheds-retreat, savner min mand mig naturligvis, men han ved også, at jeg hver gang kommer hjem med mere taknemmelighed. Det har vi begge stor gavn af.

9 Hvad skal jeg have med på en stilheds-retreat?

Da jeg sidst kom hjem fra en måned i stilhed, fik jeg en del opfordringer på at dele mine erfaringer og min pakkeliste på hjemmesiden. Det ville jeg med glæde gøre, så den fik jeg skrevet med det samme, og den ligger allerede klar til dig.

Du kan downloade den i en pdf, så den lige er til at krydse af, når du begynder at pakke. Få den lige her:

Ja tak, vis mig pakkelisten >>

Kom med på min næste stilheds-retreat i fredelige omgivelser her >>

 

 

 

Har du glæde af min artikel, så del den med alle andre. Det gør dig glad at glæde andre ♥

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag