Skip to content
Meditation på kærlig venlighed

Meditation på kærlig venlighed – sådan får du et mere realistisk og positivt selvbillede

Meditation på kærlig venlighed er grundlæggende indenfor mindfulness. Kærlig venlighed er den danske oversættelse af begrebet Lovingkindness.

På det oprindelige sprog Pali kaldes kærlig venlighed for metta. Det er så oversat til engelsk til loving kindness, der på dansk kaldes meditation på kærlig venlighed. Der findes i dag en række psykologiske varianter af meditation på kærlig venlighed, men metta er den originale, og det er den jeg bruger på alle mine forløb.

Meditation på kærlig venlighed har vist sig effektiv ved behandling af angst og depression. Men faktisk er meditation på kærlig venlighed effektivt i alle problemsammenhænge også ved forebyggelse af tilbagefald af f.eks. depression.  Meditation på kærlig venlighed også godt, når du har brug for at få et mere realistisk og positivt selvbillede, for meditationen bringer os tilbage til oplevelsen af at være samhørig med andre mennesker på en autentisk måde.

Og det er naturligvis meget lindrende – uanset problemstillingen.

Hvad er kærlig venlighed – loving kindness?

Mindfulness stammer oprindeligt fra buddhismen, hvilket er vigtigt at vide, selvom mange i dag ikke bruger mindfulness som en spirituel praksis. Man skal ikke være buddhist for at praktisere mindfulness, men kan bruge de virksomme mindfulness-metoder til at håndtere livets mange udfordringer. En af disse er meditation på kærlig venlighed.

Stress er egentligt en reaktion på at vi føler os truede på den ene eller anden måde – og det giver en følelse af frygt. Og for meget stress og frygt kan forhindre os i at leve det liv vi ønsker. Frygter man for eksempel at begå fejl, vil det kunne afholde en fra overhovedet at gøre et forsøg eller at leve et meningsfyldt liv. Ifølge den buddhistiske lærer er modgiften mod frygten meditationen på kærlig venlighed.

Mange tror forandring kommer igennem kamp og måske endda lidelse, men i Loving Kindness har man en anden tilgang til det: Det, der forandrer, er at være åben, rummelig og medfølende over for de følelser, man har. Accepten og medfølelsen er det, man forstår ved Loving Kindness. Kernen i mindfulness er, at vi kan tilgive os selv og være venlige over for os selv, selv når det er svært.

I meditation på kærlig venlighed- loving kindness har vi fokus på alt det gode i os selv og i andre mennesker. Det kan nogle gange være svært at se det gode i sig selv, men i kærlig venlighed – Loving Kindness-tilgangen prøver vi at reflektere over det gode, vi har gjort i livet. For eksempel kan vi genkalde os situationer, hvor vi har hjulpet eller været generøse over for andre eller har fortalt sandheden, hvor det var nemmere at fortælle en løgn. Måske har det bare været et smil til din nabo.

Dette er ikke for at skabe et overdrevent positivt billede af os selv, men derimod for at sætte fokus på det potentiale for godhed, der ligger i os alle sammen. Meditation på kærlig venlighed hjælper os til at få et mere realistisk, nuanceret billede af os selv og andre. Meditation på kærlig venlighed hjælper ganske enkelt til at have empati med os selv og andre mennesker.

Hvis man ikke kan komme i tanker om en god ting omkring sig selv, kan man fokusere på det universelle ønske om at være lykkelig. Alle mennesker ønsker at være lykkelige, føle sig forbundet og føle, at de hører til. Det er ikke noget hverken at skamme sig over eller at være bange for. Når vi ikke har fokus på dette ønske om at være lykkelig, kommer vi måske nemt til at såre både andre og os selv. Hvis vi sårer andre føler vi os ikke trygge og fredfyldte, ligesom vi heller ikke føler det, hvis vi ofte taler usandt og måske får dårlig samvittighed. Mindfulness øger evnen til at være bevidst nærværende, så vi ikke glemmer vores ønske om glæde, og det ikke drukner i dagligdagens stress og jag.

Når vi laver en kærlig venlighed – Loving Kindness-meditation, skal den udføres med den samme nænsomhed over for andre og os selv, som hvis vi holdt en værdifuld glasting i vores hænder: Hvis vi holder den for hårdt, vil den gå i stykker, og hvis vi slapper for meget af og bliver glemsomme, vil vi tabe den.

Sådan laver du en meditation på kærlig venlighed – loving kindness

Du kan lave kærlig venlighed – Loving Kindness med lukkede eller åbne øjne. Har du tendens til at falde i søvn, er det en hjælp at sidde med åbne øjne, så der kommer lys ind på nethinden. Sæt dig et behageligt sted, gerne med ret ryg, så åndedrættet kan bevæge sig frit. Man kan også lave meditation på kærlig venlighed liggende. Meditationen må gerne udføres med en åben, afslappet og undersøgende holdning, både fysisk, men også følelsesmæssigt.

I meditation på kærlig venlighed – Loving kindness gentager man tavst inde i sig selv korte sætninger igen og igen. Se om du kan sige ordene med en helhjertet mening bag, frem for bare at være en mekanisk strøm af ord. Det er dog ikke meningen at man skal føle noget bestemt. Prøv at se hver sætning som en slags gave, du giver til dig selv eller andre. Sig eventuelt ordene som en sang fra hjertet af.

Det er vigtigt, at man ønsker det for både sig selv og andre mennesker. Begynd med et menneske, som du holder meget af og som det er let at føle dig samhørig med. Derefter kan du ønske det for dig selv, en anden god ven, en person du har et anstrengt forhold til osv. Intentionen er at kunne være i den gavnlige kærlig venligheds tilstand med alle mennesker. Det er ganske enkelt både gavnligt for dig selv og alle andre J

Du kan gentage nedenstående fraser igen og igen, så længe du ønsker det. Fraserne i meditation på kærlig venlighed kunne for eksempel være:

Til en person du let kan forbinde dig til:

Må ”vedkommende” være tryg

Må …… være glad

Må ….. være rask

Må …… være fredfyldt

(…….indsæt det navn du ønsker det for)

Til dig selv:

Jeg ønsker at være tryg

Jeg ønsker at være glad

Jeg ønsker at være rask

Jeg ønsker at være fredfyldt

 

Jeg håber du får stor glæde af meditationen på kærlig venlighed. Skriv gerne dine spørgsmål til mig, hvis du er i tvivl om noget på mail@liselottetrujillo.dk

 

Mit kursus ”Giv slip på den indre dommer – 4 trin til mere ro og livsglæde” bygger blandt andet på meditation på kærlig venlighed, som bare er første trin af fire.

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag