Skip to content

Tine er særligt sensitiv og har lært at passe på sig selv

Særligt sensitiv – en fordel eller en hæmsko?

 

At være særlig sensitiv kan for mange føles som en kæmpe ulempe, fordi de ret hurtigt føler sig overstimuleret, når de er sammen med andre. Det er jo helt naturligt, hvis præmissen er sådan, at de helt ufiltreret tager alle stimuli omkring sig ind i deres nervesystem. Det er der selvfølgeligt ikke mange der kan holde til i længden, og jeg møder da også mange, som føler sig udbrændte, stressede og nedtrykte, fordi belastningen har været for høj. for længe.

Men det at være særligt sensitiv kan vendes til en stor fordel på den måde, at særligt sensitive ofte er fantastisk gode til at læse deres omgivelser, føle empati med andre og generelt indleve sig i, hvordan andre har det – en evne, der kan skabe dyb følelsesmæssig kontakt til sig selv og deres medmennesker.

Så hvordan finder man så som særligt sensitiv balancen mellem at passe på sig selv, og samtidigt knytte de dybe følelsesmæssige bånd til andre?

Tine fortæller herunder, hvordan hun gennem mindfulness har fundet en balance.

Erfaringer fra Tine, som har HSP, og derfor er mere sensitiv end mange andre.

Tine var gået ned med stress,  og tilmeldte sig derfor Mindfulness Baseret Stress Reduktion 8-ugers forløbet.

Gennem livet havde hun allerede oplevet flere stress-relaterede nedture, hvoraf en af dem havde udløst en depression. tine fortæller:

”Jeg var nødt til at finde en varig løsning og til at få nogle værktøjer til mit liv fremover. Så jeg var motiveret til at gå i gang med mindfulness forløbet”.

Tine føler sig let overstimuleret i hverdagen og bliver stresset af alle de mange sanseindtryk, hun har omkring sig.

”Når jeg bliver overstimuleret, så støjer kroppen på alle planer. Tankerne kører derudaf og booster følelserne til en tornado. Hjertet hamrer afsted og koncentrationen svigter. Det føles som at bo i et hus, hvor der er beskidt alle vegne”.

Tine har både gavn af mindfulness, når hun mediterer, men også mellem meditationerne.

”Når jeg sætter mig ned og laver en af mindfulness meditationerne, får jeg lige som renset ud af overstimuleringen og finder ro. Mindfulness er som en støvsuger, der suger skidtet væk, så det er rart at være til igen.”

“Når jeg mediterer mærker jeg også et meget bedre velvære. Jeg kan mærke mine grænser og hvornår jeg er ved at være overstimuleret. Der ved kan jeg trække mig. Jeg reagerer meget hurtigere i hverdagen, så jeg kan nå at trække i håndbremsen inden det er for sent. Jeg kan godt finde på at trække mig fra en samtale. Det kunne jeg ikke før. Måske behøver jeg bare 2 minutter alene til at trække vejret eller måske laver jeg en hurtig bodyscan.”

“Før jeg startede på mindfulness synes jeg ikke det var i orden at gå fra en samtale. Men jeg er begyndt at respektere mig selv mere og tager mine behov alvorligt. Uden at stikke ud fra de sociale normer.”

”Jeg har fået mere selvværd og tager mig selv mere seriøst, og dette er helt klart under bedst udvikling, når jeg laver mine øvelser hver dag”.

”Når jeg viser mig selv den omsorg, at jeg tager mig tiden til at lave øvelserne hver dag, er det en fantastisk god spiral, fordi jeg ved at tage mig selv alvorligt også øger min selvrespekt og mit selvværd, samtidigt med at øvelserne giver mig balance, ro og større velvære”.

”Giv mindfulness en chance til at virke, det er ikke nok at prøve nogle få gange. Det er ikke altid let, men jeg er blevet bevidst om at det er vigtigt for mig at lave mindfulness hver dag”.

”Jeg tænker nu mere positivt om at være særlig sensitiv og mindfulness hjælper mig til at se sensitiviteten som en fordel. Mindfulness skærper mine sanser, så jeg bedre kan mærke mine grænser og trække i håndbremsen før jeg bliver overstimuleret. Jeg respekterer mig selv meget mere end før og er kommet i bedre balance med mig selv”.

 

Kurset som Tine deltog på hedder Mindfulness Baseret Stress Reduktion, og du kan læse mere om det her 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag