Skip to content
Jesper Dalgaard om mindfulness

Hjernen bliver udfordret – mindfulness kan hjælpe!

Seniorforsker Jesper Dalgaard, VIA College, fortæller herunder, hvordan hjernen fungerer, hvornår vaner er gode, og hvornår de ikke er gode, og hvordan mindfulness kan hjælpe hjernen:

Hjernen og vores bevidsthed

Den regulerende evne, vi har ved at være opmærksomme fra øjeblik til øjeblik, er naturlig.

Det er en bevidsthed om vores bevidsthed; er jeg på autopilot eller ej. Det er en regulerende evne, som er vigtig for os – både i forhold til, hvordan vi har det psykisk og også for, hvordan vi tager bevidste beslutninger for os selv og andre. Det er også vigtigt i forhold til, hvor vi vil hen i vores liv, og hvordan vi bruger vores energi.

Vi har udviklet en vane til at gøre en masse ting automatisk.

Det er for eksempel ret godt, at vi kan køre en bil automatisk. Men det er godt at vide, hvornår det er godt at gøre noget automatisk, og hvornår det ikke er godt at gøre noget automatisk.

Vi er jo styret af mange ting, som måske er uden for vores egne værdier på grund af samfundets opbygning med for eksempel Facebook, telefoner, tv osv.

Vores hjerner er slet ikke store nok til at skelne mellem alle de ting på en gang.

Vores hjerne er slet ikke stor nok til at skelne mellem alt det på en gang, så en træning af bevidstheden af til, hvordan navigerer jeg i det her, kan øge vores tilfredshed med at være her i livet.

Vi træner vores bevidsthed og opmærksomhed i mindfulness, og vi sætter lup på vores tanker og krop.

En ret karakteristisk ting ved os mennesker er, at vi kan være ret hårde ved os selv, fordi vi tror, at andre mennesker ikke synes, vi gør det rigtige.

Vi kan for eksempel ret hurtigt træde i vores venners sted og være venlige over for dem, men samtidigt er vi måske ret hårde over for os selv. Det kan vi ændre gennem mindfulness.

For eksempel kan meditation på kærlig venlighed hjælpe os til at blive mere venlige over for os selv. Den har desuden vist at reducere stress ved både kliniske og ikke kliniske tilstande.

Neuro-plasticitet: Hjernen kan trænes

Ved at træne mindfulness vil der skabes flere forbindelser i hjernen. Vi skaber nye kanaler, og gør forbindelserne stærkere. Der kommer mere aktivitet nogle steder og mindre andre steder. ”Der er virkeligt meget at gøre med” siger Jesper.

Der er en konstant kommunikation mellem vores krop og hjernen, og det er super vigtigt – både for vores nervesystem, at det ikke hele tiden er oppe i stress, eller at det kan finde ro, og at der kan blive opbygget, vedligeholdt og kommunikeret sådanne ting som blodtryk og puls.

Vil du vide mere? Så læs også Mindfulness – Den ultimative guld-guide.

Vil du i gang med mindfulness, så hjælper jeg dig gerne. Kig på mine online-kurser her og live-kurser her.

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag