skip to Main Content
Lær meditation - kvinde uden stress ved havet

Lær at meditere – 5 vigtige fokuspunkter

Mange mennesker begynder at meditere, fordi de har noget de gerne vil ændre. Men man behøver faktisk ikke have problemer i sit liv for at begynde at meditere. Til gengæld vil du over tid helt sikkert opleve, at du får færre problemer i dit liv, når du har lært at meditere.

Der er dog en tendens til, at mange først begynder at meditere når de oplever angst eller er deprimerede eller føler sig stressede. Derfor har jeg i denne artikel valgt at fokusere på, hvordan meditation kan hjælpe dig ud af stress og hvordan du kan finde en metode, der virker for dig, og om alle de positive sidegevinster du får med oveni, som fx dyb afslapning, opløftet glæde og bedre koncentration, og en følelse af mere retning i dit liv. Læs med herunder!

Lær at meditere mod stress, irritation og grublerier

Mange mennesker har symptomer på stress og det kan være en stor udfordring – også selvom de ikke føler sig stressede. Det kan især være svært at mærke stress, når man er stresset, fordi man helt enkelt lukker lidt af til symptomerne eller ikke er opmærksom på, at det kan være symptomer på stress man har i form af spændinger, søvnproblemer, overdrevne bekymringer, kort lunte – bare for at nævne nogle få.

Det behøver ikke at være travlhed, der giver symptomer på stress. Det kan også være daglige grublerier over fortiden eller bekymrende tanker om fremtiden, der kan stresse os. Kort sagt, hvis det er svært at få ro i hovedet og få tankerne til at stilne af, er det ofte et tegn på stres, der så sætter sig som overdreven tankeaktivitet eller tankemylder. Og når vi ikke kan få fred i hovedet, har vi ofte lettere til at blive irriteret over stort set alt, der ikke helt falder ud, som vi ønsker det. Hvis det er noget du kender, så er der gode grunde til at lære at meditere – ikke kun på grund af stress, men også for at udvikle tålmodighed, mental fleksibilitet og ro til at tage tingene lidt mere som de kommer.

 

Lær at meditere og gå nye veje

Vi kan som mennesker helt naturligt ind i mellem komme til at føle at vi bliver kastet rundt i livet på må og få af tilfældigheder, eller at vi mangler retning og mening med vores liv. Måske er det også noget du kender til?

Der er mange ting her i livet, som vi ikke kan kontrollere. Man kan også sige, at livet er fuld af overraskelser. Men der er stor forskel på, hvordan vi hver især håndterer de udfordringer, vi alle kommer til at opleve. Og her kan meditation være en virksom metode til at gøre os mere robuste over for udfordringerne, og til at takle dem på en bedre måde, så vi kommer lettere igennem de svære perioder.

Så helt kort: lær at meditere hvis du selv vil bestemme retningen i dit liv. Det betyder ikke at du i fremtiden bliver helt problemfri, men at de uundgåelige udfordringer ikke kommer til at tager magten fra dig. Du kan helt enkelt gå nye veje ved at lære at meditere, og over tid vil mange af dine problemer stille og roligt blive mindre eller måske helt forsvinde, fordi du ikke længere vil opfatte det som problemer eller de ikke længere opstår.

Hvilken meditationsmetode skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige retninger og metoder indenfor meditation, og nogle mennesker kan godt lide at blande forskellige ting sammen. Andre bliver ret forvirrede over det, og kan komme i tvivl om, hvad mindfulness meditation egentligt er.

Jeg har selv prøvet forskellige metoder gennem de sidste 25 år, fordi jeg var nysgerrig – og det er jeg stadig – men i dag følger jeg en bestemt meditationsretning.Det giver en særlig tillid og sikkerhed at vide, hvor jeg skal sætte det næste skridt, fordi millioner af mennesker før mig har gjort det samme.  Jeg er landet i den theravada buddhistiske Vipassana retning – også kaldet Indsigtsmeditation – og så naturligvis mindfulness, der også oprindeligt stammer fra buddhismen.

Den moderne version af den oprindelige mindfulness, finder du på det dokumenterede Mindfulness MBSR kursus her.

Men uanset, hvilken metode, du vælger, så er det altid gavnligt at holde dig til en retning et stykke tid, hvorefter du jo blot kan skifte. Men giv metoden tid. Meditation handler også om tålmodighed og nysgerrighed.

Lær at meditere gennem en videnskabelig baseret metode

Er du nysgerrig på , hvad indsigtsmeditation og mindfulness er?

Så lad mig kort forklare, hvad det er.

Indsigtsmeditation er en meditationsmetode, der oprindeligt stammer fra Buddhismen, og som i dag ofte formidles i en moderne stress-psykologisk ramme – altså uden nogen form for ritual eller religion.

Mindfulness er nøglen til indsigtsmeditation. Det er den metode, der er forsket allermest i her i vesten, og det har vist sig at bare 30 minutters daglig meditationspraksis i 8-uger, kan reducere symptomer på stress, angst, depression og i det hele taget forbedre din livskvalitet – uanset om du er helt rask eller måske har problemer eller symptomer, når du starter

Lær at meditere gennen en kvalificeret lærer

Det er ikke lige meget, hvem du vælger at blive undervist af. Og det du skal kigge efter, når du vælger en meditationslærer er, at vedkommende selv har erfaring og er erfaren nok til at kunne vejlede dig. Tillid og tryghed til underviseren er den bedste forudsætning for at lære at meditere, og at komme videre, når du har udfordringer i dine meditationer.

5 gode grunde til at lære at meditere

Kvinde lærer meditation

Der er mange gode grunde til at lære at meditere og endnu flere gode grunde til at etablere en  fast meditationspraksis. For at holde motivationen oppe, er det derfor en god idé at meditere med en god ven eller at finde en praksisgruppe, hvor du kan få energien og inspiration fra andre, hvor du kan løfte energien i din praksis.

• Lær at meditere som en effektiv afslapningsmetode

Mange mennesker søger at få ro på kroppen og opnå afslapning gennem meditation. Det er egentligt ikke målet i sig selv af at meditere, men en sidevirkning af, at man får reduceret stressniveauet, og når koncentrationsevnen øges. Ja, faktisk kan man over tid opnå en dyb og intens følelse af fysisk afslapning og mental afspænding, og det har stor betydning for ens daglige velbefindende.

• Lær at meditere og bliv mere fokuseret 

Mange mennesker undervurderer hvor vigtigt det er at kunne koncentrere sig i hverdagen. Man skal bruge en vis koncentration til at komme fra A til B uden alt for mange overspringshandlinger. Og man skal bruge en vis koncentration til at være nærværende med sine kære og i det hele tage at være til stede i nuet – altså mindfulness.

• Lær at meditere og slip ud af stress, bekymring og grublerier

Som allerede sagt er meditation baseret på indsigtsmeditation en meget effektiv metode til at håndtere stress, bekymring og daglige grublerier. Allerede efter nogle få minutter kan nervesystemet begynde at falde til ro, og grublerierne falder så også efterhånden til ro. Man kan få varig virkning, hvis man får den rette vejledning af en erfaren meditationslærer, og hvis man er indstillet på at praktisere dagligt.

• Lær at meditere og få mere glæde i dit liv

En helt almindelig sideeffekt af at meditere er, at man kan opnå en opløftende og næsten barnlig glædesfølelse. Det kan både opstå under og efter meditationen, og over tid, vil det blive til en mere varig og stabil tilstand af glæde.

• lær at meditere og find retning og mening i dit liv

Nogle gange kan vi mennesker have en tendens til bare at følge tidens strømninger, uden egentligt at stoppe op og spørge os selv, om det er den vej vi ønsker at gå. Og hvis tidens måde at leve dit liv på ikke giver mening, bliver livet måske lidt farveløst. Her kan meditation blive din daglige opdatering på, om du er der, hvor du ønsker at være.

Vil du lære at meditere sammen med andre?

Mindfulness MBSR over 8 uger 

Meditationskurset over 5 uger

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag