Skip to content
venner med et sundt og kærligt forhold

Få et bedre forhold til dig selv – og til de andre!

Kender du følelsen af ikke at være god nok? Ikke at kunne lide dig selv? Ikke synes du gør det godt nok?

Når vi har det sådan, er vi gode til at aflede opmærksomheden fra frygten for ikke at slå til.  Men prøv at forestille dig, at du ikke behøver at have det sådan, og mærk hvor godt det føles. Der findes nemlig en gammel praksis i mindfulness og meditation, hvor man udvikler et sundt og kærligt forhold til sig selv og til andre mennesker.  Så behøver du ikke leve med frygten for ikke at være god nok, ikke at slå til, men kan i stedet finde ro og hvile i dig selv og møde andre uden frygt.

Når vi laver om på os selv

Du har måske tænkt mange gange, at hvis bare du var en smule anderledes, så lidt anderledes ud og bare lige tog dig lidt sammen,  ville du føle dig lidt mere elsket. Og så har du måske ubevidst gennem livet forsøgt at tilpasse dig en rolle, så du bliver sådan som du tror, de andre gerne vil have dig. Og det kan ende med at være en fastlåst del af ens identitet at forsøge at forme sig selv – frem for bare at være sig selv.

Når vi gennem vores liv oplever at blive overset eller hvis vi for eksempel har nogle utilfredsstillede behov, vil der naturligt opstå tvivl om vores betydning som den vi er. Det kan også være en følelse af, at man ikke er  noget særligt. Og er vi ikke opmærksomme på det, kan mange af vores handlinger og vores måde at navigere på i verden netop være grundet i frygten for ikke at blive set eller elsket – og det kan føles meget ensomt og tomt.

Se min video her (artiklen fortsætter under videoen)

Forskellige strategier til at føle sig betydningsfuld

Man kan bruge forskellige strategier til at forsøge på at undgå ikke at føle sig god nok. Meningen er god nok, men det virker ikke rigtigt på sigt. Det er naturligvis ikke rart at føle sig uden betydning, så tendensen er at man forsøger at skubbe følelsen væk og i stedet trøste sig på forskellige måder – og nogle gange for enhver pris.

Når vi oplever at en strategi virker, gentager vi den. Gør vi det mange gange, er strategien pludseligt blevet til en vane, som man er blevet afhængig af. Det virker jo!

Eksempler på uhensigtsmæssige strategier

Nogle af de typiske vaner eller strategier vi bruger er også medvirkende til, at mange bliver stressede, kede af det, udbrændte, utilfredse, overbekymrede eller måske ender med at få angst og depression.

Her er nogle eksempler på uhensigtsmæssige strategier, som nogle gange kan udvikle sig til en jagt eller besættelse:

  • Konstant søgen efter anerkendelse for eksempel på jobbet eller uddannelse
  • Et ønske om og søgen efter flere penge
  • Et ønske om at eje mere
  • En søgen efter at blive berømt
  • For stort forbrug af alkohol, medicin eller andet for at kunne slappe af

Prøv et øjeblik at lukke dine øjne og mærk efter, om du kender en af ovenstående fra dit liv? Prøv at være ærlig overfor dig selv. Bare rolig, der er ingen der kan læse dine tanker.

Vi er alle sammen lige meget værd, men har vi ikke selv den følelse i os, vil vi gå og sammenligne os med og måle os i forhold til de mennesker vi er sammen med.

Vi ønsker alle at være bedre og har noget frygt for, at det måske ikke kan lykkes. Og netop frygten for at det ikke lykkes gør ofte, at vi fordømmer os selv eller andre mennesker eller måske nedgør andre for at fremhæve os selv og dermed midlertidigt føle os gode nok.

Brahma Vihara – metodisk udvikling af et sundt og kærligt forhold til dig selv

Hvis vi for eksempel kan anerkende, at den mest dominerende følelse i os selv er ”jeg er ikke noget særligt”, vil vi, jo mere vi acceptere den også kunne mærke, at det faktisk ikke er sådan vi er – og så kan vi ændre på det.

For at forandre på det, må vi først kunne se, hvad der foregår. Og dernæst arbejde med at være venlige og  medfølende overfor vores manglende selvfølelse og vores følelse af ikke at være god nok.

Gennem de 4 Brahma Vihara meditationer, som er en særlig praksis indenfor mindfulness og meditation, kan vi udvikle et sundt og kærligt forhold til os selv og dermed også til andre mennesker. Gennem specifikke meditationer udvikles der gennem 4 trin venlighed, kærlighed, medfølelse, medglæde og en sindsro og ligevægt i forhold til at være den, man er.

Denne praksis kaldes også nogle gange for hjertetræning i mindfulness, fordi den åbner vores hjerter til at blive mere tolerante, tillidsfulde, nænsomme og kærlige mennesker. Og det giver en større følelse af lethed, frihed og livsglæde.

Vi er nødt til at respektere og acceptere os selv og i det hele taget tage os selv alvorligt hvis vi ønsker at andre også skal gøre det. Mindfulness og de 4 Brahma Vihara er at tage sig selv alvorlig.

 

Vil du lære hvordan du udvikler et sundt og kærligt forhold til dig selv og andre, så kig på mit online kursus: Giv slip på den indre dommer – 4 trin til mere ro og livsglæde, som netop bygger på de 4 Brahma Vihara. Klik her

 

Download en meditation på kærlig venlighed, og kom i gang med det samme her

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag