Skip to content
Ærlighed er vigtigt for dit helbred

Ærlighed skaber indre ro

Ærligt talt, har du nogen sinde tænkt over, hvordan bare et enkelt ord kan få dig helt op i det røde felt? Og hvordan et andet ord kan få dig til at smile og blive helt varm indeni?

Der er ingen tvivl om, at ord har stor indflydelse på os mennesker. Ord kan både skabe harmoni og stor frustration, alt efter hvilke ord der bruges.

Både det, vi siger og det, vi hører betyder noget for, hvordan vi har det. Så her får du mine tips til, hvordan du kan få det bedre med dig selv og dine medmennesker, bare på basis af ord.

Ærligt talt, hvis du vil finde mere indre ro

Hvis din motivation for at praktisere mmindfulness er at finde større psykisk og fysisk ro og udvikle livsglæde, er det vigtigt at arbejde med de ord, du bruger.

Det er det fordi hvis vi for eksempel taler usandt eller grimt om andre mennesker, kommer vi let bagefter til at gå og frygte, at vores ord indhenter os, og det kan virke ret stressende. Derudover giver sådan noget som sladder let dårlig samvittighed, når vi sårer andre mennesker, bagtaler dem eller måske sladrer usandt om dem.

Tankernes betydning

Tale er ofte en forlængelse af vores tanker. Så når vi fx ikke er bevidste om de tanker vi tænker, vil vi måske komme til at sige noget til andre, som vi egentligt ikke ønsker. Det føles måske bare som om det kommer ud af munden helt af sig selv.

Kender du fx det, at din veninde, kone eller kæreste kommer hjem med noget nyt tøj? Hun viser det glad frem og det eneste, du tænker er: ”hvor er den grim”. Hvis du således bare siger det du tænker – helt ubevidst – vil du let komme til at såre den, du elsker. Men du vil måske også selv blive flov over, at du – ærligt talt – sårede hende. Så ved at blive mere bevidst om vores tanker og de ord der følger efter, kan vi spare både os selv og andre mennesker for unødig lidelse.

Ærligt talt – overdriver eller underdriver du?

Det at tale sandt er meget sværere, end vi umiddelbart tror. Vi drejer ofte en lille smule på sandheden til egen fordel – og ofte ubevidst, måske fordi det er blevet en vane.

Vi vil måske fortælle en interessant historie til en anden person, og idet vi så skal til at fortælle, føles den måske pludseligt ikke så spændende mere, og vi kommer måske til at overdrive en smule for at gøre den interessant.

På samme måde kan vi måske have været involveret i en pinlig situation. Og når vi fortæller om den til andre, vil vi måske komme til at underspille egen rolle lidt – for eksempel for at tage lidt af pinligheden væk.

I mange tilfælde giver vi det ikke nogen særlig betydning om vi over- eller underdriver, når vi taler. Og ærligt talt, er det overhovedet vigtigt? Det kan du selv vurdere herunder.

Tag dig selv alvorligt

Det kan være svært at udtrykke sig ærligt, hvis vi ikke er vant til det. Men prøv lige at lukke øjnene et øjeblik og spørg dig selv: Når din kæreste, ægtefælle, gode venner, forældre eller andre spørger dig; ”hvordan har du det egentlig?”. Hvis du for eksempel er træt og ked af det, hvad ville dit svar så være?

”Det går fint” eller ”jeg har det forfærdeligt og er ved at dø”. Altså, vil du underspille eller overdrive?

Vi har alle brug for omsorg fra os selv og andre mennesker, og når vi taler sandt, tager vi os selv alvorligt. Dermed vil andre også tage os alvorligt. Så hvis intentionen bag overdrivelse er at få opmærksomhed og omsorg, vil det på den lange bane formodentligt få den modsatte virkning. Andre relationer, som ikke er så nære har måske ikke brug for at høre de helt intime detaljer om, hvordan du har det. Men for eksempel på jobbet kan sand tale være vigtig i andre sammenhænge. Hvis der for eksempel bliver lavet en arbejdsfordeling af en opgave og du synes den er urimelig. Vil du så – ærligt talt – sige det, hvis du bliver spurgt? Eller vil du knokle dig gennem den for at vise at du godt kan? Her kan ærlig tale være vigtig, hvis du vil passe på dig selv.

Så ærligt talt, så er det lige så vigtig at være ærlige over for andre, som over for dig selv, hvis du vil tage dig selv alvorligt og gøre det, der er bedst for din – og andres – sundhed.

I mindfulness siger et ordsprog: Fører din tale ikke til fred, så tal ikke. Den danske variant ligner meget og er: tavshed er guld, tale er sølv. Og det kan der måske være noget om.

Ærligt talt: sådan gør du! Familie med godt forhold til hinanden

Hvis du ønsker at forbedre relationen til dig selv og til andre mennesker, er det at være ærlig et vigtigt fundament. Næste skridt er at være bevidst om, hvilken intention der ligger bag.

Er intentionen for eksempel at få ret – uanset de konsekvenser det må medføre – vil du helt klart tale ud fra en anden intention, end hvis du ønsker en konstruktiv kommunikation.

Gennem mindfulness kan du udvikle en bedre og mere ærlig måde at være sammen med andre på. Kærlig venlighed er en meditationsmetode, som udvikler en mere venlig måde at møde verden på og være til stede i den. Desuden er det en sikker vej til mere livsglæde, ro og større samhørighed med dig selv og andre mennesker.

Læs meget mere om det i min artikel her

 

Eller tag på det næste kursus og lær hvordan du kommer videre. Læs beskrivelsen her

 

Lise Lotte Trujillo har siden starten af 1990erne haft en særlig interesse for den nødvendige balance mellem krop og sind. Hendes passion er at hjælpe andre med at finde nøglen til et mindre stressfyldt, mere balanceret og meningsfyldt liv. Lise Lotte er blandt andet uddannet akupunktør, Narrativ Samtaleterapeut, MBSR mindfulness lærer fra Aarhus Universitet og er sideløbende meget optaget af den oprindelige psykologi og filosofi fra buddhismen, der har mere en 2.500 års visdom at trække på.

Hun er blandt pionererne indenfor online mindfulness undervisning.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top

Vil du sove godt igen?

 

Kurset indeholder:

 

5 korte og overkommelige mikropodcasts med konkrete redskaber til en god nattesøvn, skøn morgen & dejlig dag.

 

Det koster 0 kr., og du kan altid afmelde dig igen, hvis du ønsker det

God nattesøvn – skøn morgen – dejlig dag